Home Anunturi Matrimoniale Arad City Video Utile Radio Live Forum Games & Fun
Google Search
prima pagina :: home :: inapoi Trimite unui prieten

Sfintire de biserica in Parohia Arad-Gradiste II

In prima Duminica dupa Rusalii, 11 iunie 2017, credinciosii Parohiei Intrarea Domnului in Ierusalim, Arad-Gradiste II, au trait clipe de mare bucurie participand la sfintirea noii biserici. Slujba de sfintire a fost savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului si Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta oficialitatilor locale si centrale si a numerosi credinciosi. Din sobor au facut parte si pr.dr. Ionel Popescu, vicar administrativ la Arhiepiscopia Timisoarei si delegat al Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Ioan si pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic al Arhiepiscopiei Aradului. Dupa sfintirea bisericii, ierarhii, alaturi de  soborul de preoti si diaconi, au savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca. Numerosi credinciosi din localitate si din imprejurimi au participat la aceasta mare sarbatoare a comunitatii parohiale din Gradiste. Raspunsurile liturgice au fost oferite de doua coruri: Corala ,,Unirea Gradisteana”, a Parohiei Arad-Gradiste I, dirijat de doamna prof. Corina Teuca si Corala de la Oradea, condusa de pr.conf.univ.dr. Mihai Brie, venita cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Cu aceasta ocazie, Chiriarhul Eparhiei Aradului a adresat credinciosilor un cuvant de invatatura pus sub titlul ,,Biserica biruitoare” (cf. citirilor duminicale: Evr. 11, 12; Matei 10, 19 si Cazaniei Duminicii I dupa Rusalii), adica cea din cer, a sfintilor, dupa cum arata Duminica Tuturor Sfintilor si in care este sfintita o noua biserica in intelesul de Casa a lui Dumnezeu. Dupa cum arata citirile biblice ale zilei, si intr-o talmacire extinsa la cele ale slujbei de sfintire, tocmai pentru a intra credinciosii spre mai multa impartasire de dar ceresc, intre Biserica din cer si cea de pe pamant este o legatura ce reiese mai lamurit prin atmosfera de traire duhovniceasca. In anul omagial dedicat iconarilor si pictorilor bisericesti, intuim mai ales in aceasta biserica viitoarea iconografie dorita si care va intregi frumos constructia ca reflectand insasi ravna celor ce intra si se roaga aici, totul sporit prin binecuvantarea celor invocati cu dreapta credinta a Bisericii. Cei de aici si de acum nu intrelasa stradaniile celor de altadata. Si azi se inscriu sfinti in Sinaxarul Bisericii asa cum vedem chiar in aceasta zi (pomenirea Sf. Ier. Luca, arhiep. Crimeei) si care ajuta pe adevaratii credinciosi in cinstirea cuvenita, fiecare putand atinge hotarele sfinteniei. Noua biserica este o dovada a biruintei virtutilor care duc la mantuire si dobandirea Imparatiei lui Dumnezeu. Toti cei ce au ctitorit-o au dovedit adevarata vrednicie aducatoare de rasplatire. Insusi hramul Intrarii Mantuitorului in Ierusalim sau Floriile sunt semnul de inflorire de fapte bune, a mai adaugat Inaltpreasfintitul Parinte Timotei.

La final, parintele paroh Viorel Roja a multumit celor doi ierarhi, preotilor si diaconilor, oficialitatilor prezente precum si tuturor credinciosilor participanti la acest eveniment important din viata comunitatii parohiale.

***

Constructia acestui edificiu impunator a inceput in 15 iulie 2012, cand s-a pus piatra de temelie de catre Inaltpreasfintitul Parinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Lucrarile s-au efectuat cu sprijinul financiar al enoriasilor, al autoritatilor locale si al unor companii, sub coordonarea parintelui paroh Viorel Roja.

In prezent, biserica noua este tencuita interior-exterior, fiind construita pe 285 de piloni de beton la o adancime de 4,5 metri, este finalizata instalatia electrica, incalzirea si este montat iconostasul. Biserica va cuprinde un numar de 800 de locuri. Noul lacas face parte dintr-un asezamant social-crestin care va cuprinde biserica, o gradinita si un oficiu parohial.

Protos. Iustin Popovici

Autor: Vasile Zărăndan , 14/06/2017

 
Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Cazare Arad, Radio, Forum