Home Anunturi Matrimoniale Arad City Video Utile Radio Live Forum Games & Fun
Google Search
prima pagina :: home :: inapoi Trimite unui prieten

Comuna Cermei cu realizari si noi proiecte de viitor

Cermeiul este una dintre cele mai frumoase comune din judetul Arad, cu o infrastructura pusa la punct si cu toate conditiile unui trai decent al cetateanului.

Comuna Cermei este atestata documentar in anul 1429, fiind asezata in campia Teuzului, in bazinul raului Sartis. Are doua sate apartinatoare: localitatea Somosches si Avram Iancu de Cermei. Pe vatra veche a satului Cermei, situata la sud de actualul sat, a existat o biserica de lemn foarte veche despre care in conscriptia lui Sinesie Jivanovici din anul 1755 se noteaza ca avea hramul ,,Sfantul Mucenic Dimitrie".

Actuala biserica, edificata din piatra intre anii 1875-1881, are hramul bisericii vechi. In apropierea actualei cladiri a liceului, la nr. 267, se gaseste una din cele mai vechi scoli din judetul Arad, atestata documentar din anul 1793.   In anii comunismului Cermeiul era o comuna dezvoltata  economic,cu specific agrar, aici existind o Intreprindere Agricola de Stat si un centru S.M.A. foarte bine dezvoltat pentru reparatii kapitale la tractoare si combine agricole, fiind centrul  care deservea tot bazinul Crisului Alb. De asemenea exista si un complex de crestere a porcilor, astfel ca multi locuitori aveau un loc de munca in comuna.

Dupa 1989 lucrurile s-au schimbat, ca peste tot in tara, insa  incepand cu anul 2000, odata cu instalarea domnului Vesa Daniel ca primar, lucrurile au inceput sa mearga din nou pe fagasul normal astfel ca pas cu pas, Cermeiul a inceput sa se dezvolte si sa se modernizeze prin noi investitii si proiecte. Astazi, Cermeiul este una dintre cele mai frumoase comune din judetul Arad, cu o infrastructura  pusa la punct si cu toate conditiile unui trai decent al cetateanului, iar primaria din Cermei este de asemenea una foarte frumoasa si impunatoare. In urma cu cateva zile am ajuns la Cermei, insa din pacate d-l primar era bolnav, astfel ca am stat de vorba cu d-l viceprimar Ioan Sever Borha care ne-a punctat cateva dintre investitiile care s-au realizat in ultima perioada. ,,In urma cu ceva timp am inlocuit tot sistemul de iluminare stradala , astfel ca in toata comuna avem iluminat pe leduri, fiind mult mai economic. La Cermei avem construita o pista de biciclete cu lungimea de aprox. 2 km care porneste  de la intrarea in localitate dinspre Gurba,  pana la iesirea din localitate, astfel ca biciclistii pot circula in siguranta pe strada principala, iar de curand aceasta pista a fost prelungita cu aprox. 2,5 km, pana in localitatea Somosches , pista avind latimea de doi metri.”. Ceea ce mi-a atras insa atentia a fost faptul ca reprezentantii primariei s-au gandit nu numai la siguranta rutiera a biciclistilor, ci si la siguranta lor pe timpul noptii pe aceasta pista, astfel ca de-a lungul pistei intre localitati au fost montati stalpi cu lampi solare. Aceste lampi  se alimenteaza de la lumina zilei fara a cheltui bani publici pe curent si eu zic ca este un lucru inteligent. ,,De asemenea, se doreste prelungirea pistei si prin localitatea Somosches, pana la iesirea spre Berechiu, practic mai fiind nevoie de cca 700 m de pista”. Aceasta pista era extrem de necesara, deoarece astfel se evita eventualele neplaceri in trafic, in special pe timpul noptii.

Un alt obiectiv realizat a fost drumul agricol pietruit spre localitatea Coroi  (comuna Craiva) , cu o lungime de 5 km. Cind s-e v-a finaliza drumul si pe teritoriul administrativ al comunei Craiva , vom avea o legatura mult mai scurta intre comune, insa acest drum este in primul rand de interes agricol, pentru ca asigura un acces mult mai eficient  la terenurile agricole mai ales in perioada din primavara si toamna cind sint multe ploi. Cat despre asfaltarea strazilor, putem spune ca avem asfalt in toata comuna, insa  mai  urmeaza si al doilea strat de asfalt atunci cand timpul o va permite. Recent am asfaltat si intrarile la cimitirele din Cermei, la cel ortodox, catolic, baptist si penticostal si am finalizat  capela de la Cermei. Anul trecut am finalizat si parcul din localitatea Cermei de langa baza sportiva, un parc foarte frumos pentru copii. Avem si teren sintetic la Cermei, care deserveste scolile din localitate pentru ca la Cermei avem si un liceu teoretic. De asemenea, avem si un club sportiv foarte cunoscut , iar momentan suntem in stadiul de finalizare a complexului sportiv din Cermei, care cuprinde dormitoare, sala de recuperare, sala de mese si absolut tot ceea ce este necesar pentru o baza sportiva , pentru ca la Cermei se face sport de performanta. Tot la Cermei am amenajat si piata, astfel ca in fiecare zi de joi cetatenii comunei isi pot valorifica produsele. La Somosches avem un centru turistic care indruma turistii nu doar spre obiectivele comunei noastre, ci si spre cele ale comunelor vecine. De asemenea, am reabilitat caminul cultural din localitate si am amenajat un parc pentru copii separat de cel al scolii”, ne-a  declarat viceprimarul comunei d-l Borha Sever Ioan.Un lucru frumos care din nou mi-a atras atentia au fost foisoarele construite rustic, atat la Cermei cat si la Somosches, acolo unde sunt cismele pentru apa potabila. Atunci cand sunt intemperii, omul poate lua apa pentru consum fara a sta in ploaie sau in caldura dogoratoare a verii, dar  aceste foisoare sunt  practice,  si dau o nota de frumos si rustic acelui loc.

Sunt multe lucruri frumoase care s-au realizat in comuna, insa administratia are si proiecte de viitor care vor aduce un plus de bunastare comunei si locuitorilor ei. ,,Pentru anul 2018 sunt pregatite alte proiecte, insa primul obiectiv este, asa cum am spus, turnarea celui de-al doilea strat de asfalt pe toate strazile din comuna si asfaltarea strazilor ramase si aici vorbim de strazi marginase care au ramas neasfaltate, insa sunt de lungimi mici. Avem si un proiect aprobat si finantat pentru constructia unei gradinite noi cu program normal la Cermei, care urmeaza sa se implementeze in curand pentru ca ne dorim si conditii bune de invatamint in comuna. De asemenea, mai avem un proiect pentru pietruirea a 14 km de drumuri agricole la care se asteapta finantarea, find vorba de un drum pietruit (de la complexul vechi de porci Cermei la Marina, iar de la Marina la pescarie, iesind apoi in drumul judetean spre Beliu), astfel ca utilajele agricole nu vor mai fi nevoite sa circule pe drumul judetean. La Cermei avem introdusa canalizarea, urmand ca in acest an sa continuam cu introducerea tuburilor de canalizare si la Somosches si apoi racordarea la retea. Tot la Somosches avem in calcul si constructia unei capele mortuare care sa deserveasca toate cultele religioase.                                                                                                 

   Un mare proiect asteptat de locuitorii comunei este introducerea retelei de gaz de la Sicula spre Cermei, pentru care noi am depus actele pentru studiul de fezabilitate si speram ca va fi aprobat, pentru ca ne dorim ca locuitorii comunei sa beneficieze si de acest avantaj pentru ca lemnul de foc este tot mai scump.                                                             Desigur ca nu ne vom opri aici pentru ca sint si alte proiecte in calcul, dar asta in functie de finantarea de care vom dispune”, a mai spus viceprimarul comunei Ioan Sever Borha.           La Cermei echipa primariei este una foarte bine inchegata si astfel lucrurile merg bine, iar atunci cand primarul se poate baza 100% pe viceprimar, cu siguranta exista nu numai o colaborare fructuoasa ci si rezultate pe masura, iar cetateanul poate apela la ajutor si poate pleca din primarie cu problema rezolvata intotdeauna.

Autor: Dorin Bodea, 08/02/2018

 
Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Cazare Arad, Radio, Forum