Home Anunturi Matrimoniale Arad City Video Utile Radio Live Forum Games & Fun
Google Search
prima pagina :: home :: inapoi Trimite unui prieten

Sfintele Pasti la romanii din Ungaria

Invierea Domnului reprezinta un prilej bucurie si comuniune pentru romanii ortodocsi din Ungaria. Cu prilejul sarbatorii Pascale, consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, a fost prezent alaturi de etnicii romani din circumpscriptia consulara arondata la mai multe manifestari religioase.

In data de 08 mai, de la miezul noptii, consulul general Florin Vasiloni a luat lumina si a asistat la slujba Invierii, desfasurata la Biserica Ortodoxa Romana din localitatea Micherechi, oficiata de pr.paroh Ioan Bun, in prezenta a sute de credinciosi.

In prima zi a sarbatorii pascale, consulul general Florin Vasiloni a luat parte la Sfanta Liturghie, oficiata la Catedrala episcopala "Sf. Nicolae" din Gyula. Ceremonia religioasa a fost savarsita de catre preotii de la centrul eparhial.  La serviciile religioase au participat  sute de credinciosi, printre care amintim pe Maria Gurzau Czegledi, directorul Liceului "Nicolae Balcescu" din Gyula, Ion Budai, fost directorul al institutiei, Eva Iova, redactorul-sef al "Foii Romanesti" s.a. Dupa terminarea slujbei un grup de elevi de la Liceul „Nicolae  Balcescu" din Gyula, instruiti de prof.  Eva Patcas Sabau, au interpretat cantece, poezii si rugaciuni pascale.

La incheierea serviciului religios, Consulatul General al Romaniei la Gyula, a sprijinit organizarea unei receptii, la care au participat  reprezentanti ai etnicilor romani din Ungaria.

In aceeasi zi, la orele 14, consulul general Florin Vasiloni, a participat la slujba vecerniei pascale, desfasurata in biserica romano-catolica de la Sercad (Sarkad). Ceremonia religioasa a fost oficiata de catre preoti centrul eparhial al EORU.  In orasul Sarkad nu functioneaza biserica ortodoxa romana. La initiativa autoguvernarii romane din oras, condusa de Ioan Tat, slujba vecerniei  pascale se desfasoara in fiecare an,  in biserica romano–catolica din localitate. La acest eveniment au participat printre altii viceprimarul orasului Sercad, Tiberiu Juhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), Margareta Tat, primarul localitatii Micherechi, Delia Kovacs, redactor-sef al publicasiei "Cronica", s.a. Toti cei prezenti au fost invitati la o agapa comuna, oferita din partea Autoguvernarii Romanesti Locale din Sercad.

In preajma sarbatorii Pastilor, consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Vasiloni, a depus o coroana de flori si s-a recules, la statuia ridicata la Veszprem, in memoria sportivului roman Marian Cozma, asasinat in data de 7 februarie 2009. Acesta a decedat la varsta de 26 ani. A fost component de baza a echipei nationale de handbal al Romaniei si al echipei ungare Veszprem. In trecut a evoluat pentru HC Dinamo Bucuresti.

In memoria sa, a fost ridicata o statuie care cuprinde bustul sportivului roman, cu o inaltime de peste 3  metri inaltime, in vecinatatea Salii de sport „Veszprem Arena" din Veszprem, dezvelita la data de 6 februarie 2010, opera a sculptorului ungar Mihaly Gabor si il infatiseaza pe Cozma in momentul in care arunca cu mingea la poarta. Mihaly Gabor, autorul monumentului, este unul dintre cei mai importanti artisti plastici din Ungaria, lucrarile sale putand fi admirate la Muzeul Olimpic de la Lausanne, la stadionul Puskas Ferenc sau la circuitorul de Formula 1 de la Hungaroring.

De remarcat faptul ca in momentul prezentei diplomatului roman la statuia sportivului roman, peste 20 de lumanari erau aprinse de catre fanii din Veszprem ai echipei locale de handbal, fapt ce demonstreaza ca acest sportiv a fost foarte apreciat.

Autor: Arq.ro, 10/04/2018

 
Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Cazare Arad, Radio, Forum