Home Anunturi Matrimoniale Arad City Video Utile Radio Live Forum Games & Fun
Google Search
prima pagina :: home :: inapoi Trimite unui prieten

Eroii romani, comemorati de "Ziua mortilor" in Ungaria

In data de 25 octombrie 2018, Consulatul General al Romaniei, reprezentat prin Florin Vasiloni, consul general, a participat la ceremonii organizate in cinstea eroilor romani, desfasurate in localitatile  Micherechi (Mehkerek), Sercad (Sarkad) si Gyula (jud. Bekes), cu prilejul sarbatorii "Ziua mortilor " (Sarbatoarea tuturor sfintilor, traditionala in crestinatatea occidentala), in preajma Zilei Armatei Romane

La Micherechi, in prezenta multor  localnici, reprezentanti ai primariei locale, profesori, pedagogi, elevi si prescolari de la scoala si gradinita din localitate,  au fost depuse coroane de flori la monumentul ostasilor romani din cimitirul localitatii, cazuti in septembrie 1944 in luptele purtate dupa trecerea frontierei romano-ungare, la "Monumentul stramosilor", (inaugurat in anul 2016 in centrul localitatii, donatie a pr. Nicolae Bordasiu din Bucuresti)  si la monumentul ostasilor ungari, etnici romani din Micherechi, cazuti in cel de-al doilea razboi mondial, aflat in centrul localitatii, langa primarie. Elevi ai scolii din Micherechi au prezentat un program de poezii in lb. romana. Au depus coroane Florin Vasiloni, consulul general al Romaniei la Gyula, Tiberiu Juhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), viceprimarul comunei Micherechii, Bertold Netea,  prof. Gheorghe Petrusan, presedintele Autoguvernarii Romane din judetul Csongrad, conducerea scolii si gradinitei din localitate, reprezentanti ai altor institutii locale.

Consulul general, Florin Vasiloni, a fost primit in mod oficial, la sediul Primariei Sarkad, de catre conducerea acesteia. Apoi, oficialii au participat la o ceremonie religioasa, urmata de depuneri de coroane de flori la monumentul ostasilor romani neidentificati, sapte la numar, cazuti in septembrie 1944, in luptele purtate dupa trecerea frontierei romano-ungare. Monumentul, ridicat in urma cu cativa ani prin grija Autoguvernarii Romane din Sarkad in cimitirul orasenesc, este situat alaturi de un altul dedicat soldatilor ungari cazuti in zona si de un obelisc in cinstea soldatilor sovietici decedati, mutat dupa anul 1990 din centrul orasului Sarkad. Au depus coroane domnul Florin Vasiloni,  Istvan Mokan, primarul orasului Sarkad, Tiberiu Juhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), Ioan Tat, presedintele Autoguvernarii Minoritare Romane s.a.  Preotul Ioan Bun, parohul Parohiei Ortodoxe Romane de la Micherechi si preotul reformat din localitate au oficiat slujbe de pomenire a eroilor.

In aceeasi zi, in organizarea Consulatului General al Romaniei la Gyula,  in cimitirul din cartierul "Orasul mic romanesc din Gyula", a avut loc un serviciu religios comemorativ, cu depunere de coroane de flori, organizat in memoria lui Simion Pop, fostul ambasador al Romaniei in Ungaria, in perioada 1990-1992. Slujba a fost celebrata de catre pr. Petru Puscas, parohul Bisericii "Sf. Parascheva" din Gyula. S-a  evocat astfel memoria ilustrului diplomat, decedat si inmormantat in cimitirul din Gyula in luna mai 2008. Simion Pop, jurnalist si scriitor, a fost printre altele, redactor la Radiodifuziunea Romana, redactor-sef al  revistei "Romania pitoreasca", vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Au depus coroane  de flori   Florin Vasiloni, consulul general al Romaniei la Gyula, Tiberiu Juhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria (ATRU), Mihai Cerhati, presedintele Autoguvernarii Romanesti din Gyula si Delia Kovacs, directorul publicatiei "Cronica".

La data de 25.10.2018, consulul general al Romaniei la Gyula, Florin Vasiloni, a participat la intalnirea transfrontaliera romano-ungara a Parchetelor Judetene din judetele limitrofe granitei romano-ungare.  Intalnirea a avut loc la Procuratura Generala a Jud. Hajdu-Bihar din Debrecen. Cele doua parti au fost reprezentata de catre conducatori sau reprezentanti ai Parchetelor din jud. Satu-Mare, Bihor si Arad; respectiv din judetele ungare Hajdu-Bihar, Szabolcs-Szatmar-Bereg si Bekes. Principalul vorbitor a fost Rahoi Maria, reprezentant a Procuraturii Generale din Ungaria. Consulul general roman a adresat un cuvant de salut.

Autor: Arq.ro, 31/10/2018

 
Evenimente, Firme din Arad, Anunturi, Matrimoniale Arad, Divertisment, Cazare Arad, Radio, Forum