Catedrala Romano-Catolică, închinată Sf. Anton de Padova, a fost construită între anii 1902-1903 în locul unei biserici baroce, după planurile lui Emil Tabakovits, renumit arhitect arădean. Faţada principală a monumentului este flancată de cea a Palatului Minoriţilor.
Clădirea Catedralei Romano-Catolice face parte din complexul minorit situat în centrul oraşului Arad. Istoria clădirii începe în anul 1902, când lucrările la actualul lăcaș au fost demarate după ce vechea biserica barocă ce se afla pe acel loc a fost demolată. Construcția clădirii s-a încheiat în anul 1904, însă, datorită lucrărilor de amenajare interioară (pictura murală, ornamentația altarului, vitraliile), sfințirea lăcașului de cult s-a realizat abia în anul 1911.
Faţada principală a Catedralei, dinspre bulevard, este flancată de faţada Palatului Minoriţilor, clădire care adăpostește astăzi unităţi comerciale, locuinţe şi birouri, și practic înglobează clădirea în ansamblul ei.
Proiectul Catedralei este atribuit arhitectului arădean Emil Tabakovits. În curtea interioară a fost ridicată – conform unei inscripţii, în 1926 – şi casa de cultură a ordinului minoriţilor.
Lăcaşul de cult a fost realizat în stil eclectic, cu elemente clasiciste, baroce şi renascentiste. Intrarea principală este încadrată de patru coloane masive cu capiteluri corintice. Deasupra intrării se află o copie a statuii Pieta a lui Michelangelo. Nava bisericii are 43 m lungime și 17 m lăţime, iar crucea de pe cupolă se află la 56 m înălţime.
Deasupra altarului de marmură albă se află o pictură de György Vastagh, reprezentându-l pe patronul bisericii, Sfântul Anton de Padua. Deasupra altarelor laterale din dreapta navei se află picturile în stil baroc din vechea biserică, opera pictorului Ferdinand Schissler. Vitraliile de la intrarea în Catedrală, reprezentând tematica ritului Romano-Catolic, sunt adevărate capodopere ale genului.
În interiorul turnului înalt sunt montate clopotele Catedralei, realizate la turnătoria Hönig din Arad.
În partea dreaptă, pe peretele pronaosului se află o inscripție ce stă ca amintire a vizitei împăratului Iosif al II-lea pe aceste meleaguri.
Biserica fiind închinată Sfântului Anton de Padova, pictura altarului, operă a lui Ioan Vastagh, este inspirată din viața acestuia.
Deasupra replicii operei lui Michelangelo stă scris un citat din evanghelistul Luca: „Casa mea este casa rugăciunii”.
Orga acestei catedrale deține o rezonanță deosebită, fiind cea mai mare orgă bisericească din Arad, compusă din 40 de registre și 1200 de tuburi fonice. Aceasta datează din anul 1905.