Biserica Evanghelică Luterană
1906 / Bd. Revoluţiei 61 / Monument Istoric

Biserica Evanghelică Lutherană, purtând pseudonimul „Biserica Roşie” din Arad, a fost concepută de către arhitectul Ludovic Szántay în stil neogotic. Clădirea a fost realizată în decursul anilor 1905-1906 de către constructorul Iosef Frick. Intervenţii mai mici au avut loc între 1981-1982, iar o reabilitare generală în perioada anilor 1992-1994.

Istoric

Biserica Evanghelică Luterană din România a luat ființă după încheierea Marelui Război (1914-1918), constituindu-se din credincioșii evanghelici luterani din regiunile Transilvania și Banat. Aradul, fiind o perioadă de timp oraşul centru al acestui cult, deține o astfel de biserică evanghelică luterană.

Biserica Evanghelică Luterană are piatra de temelie pusă în luna martie, 1905, iar lucrările la construcţia bisericii s-au încheiat în luna septembrie, 1906. Ceremonia de sfinţire a clădirii s-a petrecut în prezenţa episcopului Samuel Sarany.

Edificiul a fost construit de către antreprenorul Jozsef Frick, potrivit schițelor arhitectului arădean Ludovic Szantay. Clădirea este situată în Piaţa Luther, pe axa principală de circulaţie a oraşului.

Potrivit paginilor de istorie, amplasarea acestei clădiri a creat numeorase dificultăți tehnice arhitectului Szantay, fiindcă trebuia poziționată în mijlocul pieţei Luther, fără a bloca accesul spre Tribunalul din spatele acesteia.

Arhitectură

Biserica Evanghelică Luterană aparţine stilului neogotic. Atât faţadele cât şi interiorul purtând elemente ale limbajului decorativ neogotic.

Amvonul şi altarul bisericii au fost realizate de către renumitul sculptor György Örr din Kosice. Tema picturală a altarului are ca temă „Rugăciunea lui Isus în grădina Ghetsimani”, fiind executată de pictorul I. Umlauf.

Tabloul respectiv a fost finalizat încă din perioada anului 1848, fiind adus dintr-o biserică mai veche. Băncile de lemn din biserică au fost realizate de tâmplarul arădean Ferenc Sebessy.

Orga electropneumatică, montată în 1928 şi inaugurată la 8 decembrie 1929, a fost concepută de firma Wegenstein şi Fii (unul dintre cei mai importanţi constructori de orgi din Banat în vremea respectivă).

Biserica dispune de 13 vitralii, reprezentând figuri ale apostolilor, evangheliştilor, secvenţe din viaţa lui Mântuitorului şi personalităţi marcante ale Reformei, precum ar fi Luther şi Melanchton. Proveniența vitraliilor este Budapesta, mai exact din atelierul lui Jozsef Palka (Retz, 1860 – Budapest, 1952).

Curiozităţi

La inaugurare, biserica a avut trei clopote în greutate de 1590 kg. În timpul Marelui Război, din dispoziţia autorităţilor locale, două clopote au fost demontate din turnul bisericii pentru ca din bronzul lor să se facă proiectile.

A rămas doar un singur clopot, cu o greutate de 460 kg, pentru chemarea credincioşilor la slujbă. Clopotele au fost turnate în atelierul turnătoriei Hönig din Arad, renumită pentru lucrările de turnare în bronz în zona aceasta, atelier condus la acea vreme de către Frigyes Hönig jr.