Palatul Bohuş
1910 / Str. Vasile Goldiş 1-3 / Monument Istoric

Clădirea de dimensiuni impozante, inaugurată în 1913, a fost concepută de arhitectul Lajos Szántay, la comanda familiei baronului Bohus. În noua clădire s-au utilizat pentru prima dată planşee din beton armat, tot aici, s-a deschis primul cinematograf al oraşului, funcţionând neîntrerupt până în anii nouăzeci.

Istoric

Frumoasa clădire din inima orașului Arad a aparținut baronului Bohuș. Palatul este opera arhitectului Szántay Lajos, dat în folosinţă în anul 1913. În perioada interbelică la parter, cu intrarea de colţ, a funcţionat cea mai importantă bancă arădeană, „Banca Românească”. A fost banca comercială care a susţinut industria locală, deţinând acţiuni ale principalelor fabrici. Balconul pe colţ, la etajul II păstrează şi astăzi numele, Banca Românească, pe toată suprafaţa.

Pe latură, str, Vasile Goldiş, şi-a avut atelierul cel mai celebru croitor, Mănase Ghinga, renumit şi prin colaborarea cu pictorul Sever Frenţiu. Creaţiile sale au cules nenumărate premii naţionale şi internaţionale în domeniul confecţiilor pentru bărbaţi. Pe str. Vasile Goldiş, unde-şi avea atelierul, s-au perindat, printre alţii, Ilie Năstase, Nicu Constantin, Ştefan Bănică, Dan Spătaru, şi mai toate personalităţile românești.

Astăzi, în mansardele proiectate de arhitectul arădean Szántay încă mai există locatari. Prima mansardă este locuită de către familia de pictori Mihai Takács, iar cealaltă, fostul atelier de pictură al lui Sever Frenţiu, se află în proprietatea pictoriţei Maria Tamaş.

Arhitectură

Clădirea este una dintre cele mai ample clădiri secesion din Arad, care are un rol decisiv şi în aspectul urban al centrului. Tipurile variate de tâmplării, amplasate repetitiv, ritmic şi ordonat, precum şi decoraţiei de tencuială care le încadrează, stucaturilor geometrice şi vegetale foarte deschise la culoare, precum şi datorită elementelor ornamentale din fier forjat şi alamă prelucrată sunt detaliile cele mai caracteristice ale edificiului.

Elementele utilizate la această clădire sunt caracteristice limbajului arhitectural al lui Lajos Szántay, unele detalii fiind prezente şi la Palatul Culturii sau la palatul Szántay. Basoreliefurile ce decorează casele de scară, după toate probabilităţile se pot atribui sculptorului Géza Rubletzky, care era chiriaş în una dintre cele două locuinţe cu atelier din clădire şi a confecţionat şi basoreliefurile pentru Palatul Culturii (proiectat tot de Lajos Szántay).

Curiozităţi

Tabla cu asigurarea originală a clădirii se găseşte deasupra intrării de pe str. Românul. Ludovic Karoly Szantay (1872 – 1961), născut la Arad, în 20 februarie 1872, într-o familie înstărită, cu grijă pentru educație, a contribuit esențial la îmbogățirea patrimoniului construit al Aradului, prin construcții monumentale de o frumusețe desăvârșită în stiluri arhitecturale diverse: Palatul Cultural, Biserica Evanghelică Lutherană, Palatul Szantay, Palatul Bohuș etc.