Palatul Băncii Naţionale
1905 – 1906 / Bd. Revoluţiei 72 / Monument Istoric

Palatul Băncii Naționale este un imobil situat pe Bulevardul Revoluției. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta. Încă de la început, în incinta acestei clădiri a funcționat sucursala Băncii Naționale a României.

Istoric

Palatul Băncii Naționale este situat pe Bulevardul Revoluției, în Arad. A fost construit între anii 1909-1910 după planurile arhitectului József Hubert din Budapesta. Banca Națională a României (BNR) este banca centrală a României, având personalitate juridică.

Aceasta este o instituție publică independentă, cu sediul central în municipiul București și poate avea sucursale și agenții atât în municipiul București, cât și în alte localități din țară. Banca Națională a fost înființată în anul 1880 cu un capital inițial de 30 milioane lei (din care 10 milioane capital de stat, iar restul de 20 milioane fiind capital privat cu precădere al familiei Brătianu).

BNR este a 13-a bancă centrală înființată în lume, fiind înființată înaintea băncii centrale a Japoniei sau a sistemului Rezervei Federale din SUA. Prima bancnotă emisă de BNR a fost cea de 1000 lei, care a circulat până în anul 1933. Până în 1948, instituția a fost privată, controlată cu mână de fier de către acționarii ei care, nu o dată, au sfidat guvernul propriului partid, PNL.

Arhitectură

Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor grecești, pe deasupra intrării se ridică patru coloane, ele fiind încoronate cu un timpanon triunghiular având la vârf un stup, simbolul instituției. Părțile laterale simetrice poartă elementele stilului renascentist.