Clădirea Palatului Justiţiei a fost ridicată în 1892 în stil eclectic, cu amprenta barocului austriac clasicizant. Situată în parcul de pe malul drept al Mureşului, clădirea se află în imediata apropiere a Palatului Administrativ. Palatul Justiției găzduieşte în prezent Tribunalul şi Judecătoria Arad.
Monument istoric de mari dimensiuni, Palatul Justiţiei din Arad a fost realizat în 2 etape, prima în perioada 1892-1895, când s-a construit o clădire cu 3 nivele, şi a doua în perioada 1940-1943, când edificiul a fost completat cu aripile laterale şi ridicat la 5 nivele. Instituţia dispunea în partea centrală de un penitenciar, pe vremea respectivă cea mai modernă realizare de acest gen din regiune.
Palatul Justiţiei găzduieşte în prezent Tribunalul şi Judecătoria Arad, Parchetele de pe lângă acestea și Centrul de perfecţionare a cadrelor Direcţiei Generale a Penitenciarelor.
Din anul 1996 până în 2002 s-au desfăşurat aici ample lucrări de reparaţii capitale şi de refuncţionalizare a imobilului care dispune de 13 săli de judecată, 92 de birouri şi alte spaţii anexate, ocupând o suprafață totală de 21.344 mp.
Clădirea a fost dintotdeauna sediul instanţelor judecătoreşti din Arad şi constituie în prezent unul din cele mai moderne sedii de instanţă din ţară.
Clădirea ridicată în stil eclectic este străjuită de două coloane dorice. Deasupra intrării, la ambele etaje se găsesc balcoane în stil clasic, similare ca influență estetică cu balustrada din dreptul acoperişului. Faţada dinspre parcul Eminescu este dominată de marile ferestre ale sălii festive, care poartă amprente stilistice neobaroce, iar cea dinspre râul Mureș se remarcă prin elemente de stil renascentist italian.
În faţa clădirii a fost dezvelit bustul eroului revoluţionar român Avram Iancu.