Bustul rabinului Chorin Aron
1851 / Cartier Grădişte / Monument Istoric

Operă a sculptorului Iacob Guttman, bustul marii personalităţi a culturii evreieşti Chorin Aron a fost amplasat în 1851. Actualmente se poate vizita doar cripta rabinului în Cimitirul Evreiesc din Cartierul Grădiște.

Istoric

Áron Chorin (1766 – 1844), a fost un rabin evreu, pionier al reformismului evreiesc. Aron Chorin s-a născut la Hranice, în Moravia. A studiat în școli talmudice (Yeshiva) la Mattesburg și Praga. Rabinul Aron Chorin, om de vastă cultură de orientare iluministă, a fost ales de comunitatea evreiască din Arad în 1789 și a condus comunitatea reformistă până la moartea lui.

Aron Chorin a introdus reforme în ritualul și tradiția evreiască și printre ele au fost: Muzică de orgă la sinagogă în timpul ritualului sfânt. Folosirea limbii ebraice (în loc de idiș) la ritualul sfânt de la sinagogă. Permisie de călătorie cu trenul în ziua de sămbâtă. Folosirea accentului spaniol în limba ebraică.

Prin scrierile sale, rabinul Aron Chorin s-a antagonizat față de iudaismul ortodox, cu care a avut un conflict ideologic prelungit. După moartea rabinului Aron Chorin, noul rabin, Jacob Steinhardt, a continuat să conducă comunitatea pe drumul reformist inițiat de Aron Chorin.

Curiozităţi

Sinagoga neologă este sediul comunităţii evreieşti din Arad. A fost construită între 1828-1834 în timpul rabinului şef reformator Aron Chorin. Clădirea a fost proiectată de arhitectul arădean Domokos Heim, în mai multe rânduri primar al oraşului.