Hanul Boul Roșu
Sec. al XIX-lea / Str. Tribunul Dobra 22 / Monument Istoric

Clădirea Hanului „Boul-Roșu” se află în actuala Piața Arenei din Arad. Clădirea a fost construită în prima parte a sec. al XIX-lea. În incinta acestei clădiri au avut loc importante evenimente sociale pentru viața politică și culturală ale vremii, dar și pentru comunitatea etnicilor sârbi, germani și maghiari din Municipiul Arad.

Istoric

Hanul a găzduit inițial comercianți și producători sosiți în târgurile arădene organizate de mai multe ori în decursul unui an, timp de o săptămână. Asemenea târguri aveau loc în actuala Piață Avram Iancu (fosta P-ța Libertății) precum și în Piața Catedralei (fosta P-ța Tekelja).

În spatele clădirii erau amenajate câteva grajduri pentru animalele celor ce poposeau la Han. Parterul clădirii adăpostea un restaurant luxos. O placă comemorativă, amplasată în anul 1971 pe fațada clădirii, ne informează că în acest loc s-au petrecut diferite momente ale Mişcării Muncitoreşti arădene.

În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai. În 1891, tot aici s-a constituit organizaţia locală a Partidului Social-Democrat, cu aceast prilej politic a fost ales un Comitet de conducere, compus din 40 de membri sârbi, români, germani şi maghiari.

Edificiul a deţinut, până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial (1945), o sală spațioasă destinată întrunirilor şi manifestărilor cultural locale.

Arhitectură

Faţada își păstrează chiar și astăzi aspectul iniţial. Stilul arhitectural este cel eclectic, predominant clădirilor construite în Arad după 1850.

Curiozităţi

Denumirea de “Boul Roşu” aminteşte de renumitul târg de vite ce avea loc în piaţa cu acelaşi nume. În decursul anului 1890, în incinta Hanului s-a celebrat pentru întâia dată ziua de 1 Mai.