Preparandia Română
1812 / Str. Preparandiei 13 / Monument Istoric

Instituţia înfiinţată la ordinul împăratului Francisc I şi-a deschis porţile în 1812, fiind cea mai veche şcoală pedagogică românească din regiune. Primul director al Preparandiei a fost Dimitrie Țichindeal.

Istoric

În această clădire a funcționat prima școală pedagogică românească din întreg arealul românesc. Aceasta se numără și printre primele din Europa, având în vedere că prima școală normală a fost înființată în 1810 la Strasbourg.

Importanța sa a fost majoră, dată fiind lipsa unei școli în limba română, în întreaga Transilvanie acelor vremuri, românii fiind supuși influenței limbii maghiare și sârbe.

Istoria Școlii Pedagogice de la Arad dovedește că ea nu a fost o școală regională sau locală, ci a fost de la început o școală națională prin excelență. În jurul acestei instituții de învățământ s-au grupat intelectualii români ai vremii, datorită profesorilor Preparandiei, care au fost autentici promotori ai spiritului românesc.

Inițial s-au înscris 78 de elevi, iar cursurile erau ținute de către 4 profesori: Dimitrie Țichindeal, care a fost și primul director al școlii, Iosif Iorgovici, profesor de matematică, fizică și filozofie, Constantin Diaconovici Loga, profesor de gramatică și epistolografie, și Ioan Mihuț, profesor de pedagogie și istorie. Pe lângă dascăli, aici au fost pregătiți și preoți până în anul 1822, când a fost înființat Institutul Teologic din Arad.

Casa unde se țineau cursurile se afla în proprietatea lui Sava Arsici, primarul. După câțiva ani în care remarcă rezultatele bune obținute de studenții Preparandiei la examene, acesta decide să-i doneze lui Dimitrie Țichindeal clădirea unde se țineau cursurile.

În anul 1815, seniorul Țichindeal este destituit din funcția de director, pentru că a susținut, împreună cu Moise Nicoară, numirea unui episcop român în locul unuia sârb, la Arad. În anul 1876, Institutul Pedagogic și Institutul Teologic se unesc sub numele de Institutul Pedagogic-Teologic Român din Arad.

Datorită bogatei istorii care marchează această clădire, în anul 2008 Primăria Municipiului Arad a achiziționat imobilul-monument, cu intenția de a-l reabilita, pentru ca astăzi să poată găzdui un muzeu tematic dedicat primei școli pedagogice românești.

Arhitectură

Edificiul de pe actuala stradă a Preparandiei nr. 13 – numit iniţial Clădirea cu cap de Căprioară – datează, cel mai probabil, de la sfârşitul secolului al XVII-lei. Decorul de ancadrament al ferestrelor, cu motive fitomorfe, face trimitere la ornamentația în stil „Empire”, caracteristică unei case de burghez.

Curiozități

De-a lungul timpului, la catedrele Preparandiei au trecut dascăli precum: Alexandru Gavra, Vincențiu Babeş, Constantin Diaconovici Loga, Atanasie Sandor, Teodor Ceontea, Petre Pipoș – intelectuali români de seamă.