Casa Iacob Hirschl
1817 / Str. Gheorghe Lazăr 3 / Monument Istoric

Casa Hirschl, situată în Piața Avram Iancu din Arad, este una dintre cele mai vechi case de locuit din Arad. Clădirea găzduiește Sediul Casei de Cultură a Municipiului Arad, spații comerciale la parter, iar în spatele clădirii, teatrul vechi al orașului.

Istoric

Casa este una din cele mai vechi clădiri de locuit din municipiu. A fost construită în decursul anului 1817 de către comerciantul Iacob Hirschl, originar din Viena. Teatrul Hirschl, parte a Casei Hirschl, reprezintă un reper important în istoria culturii arădene, fiind primul teatru permanent, construit din piatră, de pe teritoriul actual al României.

Clădirea Teatrului Vechi este amplasată pe Str. Gheorghe Lazăr, nr. 1-3. Acest edificiu cultural este ridicat în stil neoclasic, tipic anilor 1816 – 1817, prin inițiativa și cheltuiala personală a comerciantului Iacob Hirschl. În arhivele orașului Arad există date certe cu privire la inaugurarea acestui Teatru, în luna mai 1817.

Primele reprezentații de pe scena Teatrului Vechi au fost oferite de asociații teatrale germane și maghiare. De asemenea, pe scena teatrului a urcat și o personalitate marcantă a teatrului european al epocii, Déryné Széppataki Róza (1793-1872). Teatrul Hirschl își încheie activitatea în anul 1873, urmând ca în anul 1874 să se deschidă prima stagiune în sala mare de spectacole din actualul Teatru Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Arhitectură

Clădirea cu un etaj ridicată în stilul barocului de provincie iniţial își avea intrarea spre piaţă. Din clădire s-au păstrat în forma iniţială faţada de la etaj, casa scărilor cu o feronerie de excepţie şi poarta din fier forjat, precum şi balconul, cu o bogată ornamentaţie de fier forjat, cu iniţiala constructorului şi anul construcţiei.

Curiozități

Apogeul cultural și artistic al Teatrului Vechi se petrece după anul 1848. De remarcat este faptul că în anii 1868, 1870 și 1871, pe această scenă au poposit la Arad, într-un turneu fără precedent, formații teatrale românești sub îndrumarea lui Mihai Pascaly și Matei Milo. În cadrul acestor trupe activa ca sufleor marele poet român Mihai Eminescu.

În anul 1907, pe data de 30 noiembrie, se inaugurează primul cinematograf din Arad, printre primele din România, sub denumirea de „Urania”. Întâia reprezentație a unui film românesc datează din anul 16 aprilie 1913, când pe ecranul acestui cinematograf a rulat filmul „Războiul Independenței”.