Gimnaziul de băieţi
1887 / Str. Lucian Blaga 15 / Monument Istoric

Clădirea actualului Grup şcolar de Industrie Alimentară a fost ridicată în 1887 în locul fostului gimnaziu minorit. Gimnaziul şi-a avut sediul în acest loc între 1801-1872, având printre elevii săi membri de seamă ai intelectualității secolelor XIX și XX. 

Istoric

Edificiul Gimnaziului de Băieți din Arad este amplasat pe locul fostului Gimnaziu Minorit (1801-1872). Printre elevii săi s-au numărat personalități precum dramaturgul maghiar Csiky Gergely, scriitorul român Ioan Slavici, marele politician Vasile Goldiș, ziaristul Mircea Vasiliu Stănescu, inginerul feroviar Béni Boros.

În perioada interbelică, clădirea a găzduit Gimnaziul de Băieţi „Iosif Vulcan”, apoi între anii 1946-1957 a fost sediul Facultăţii de Medicină Veterinară din Arad. În decursul anului 1937, Gimnaziul Teoretic „Iosif Vulcan” din Arad devine gimnaziu comercial în componența Liceului Comercial de Băieți Arad.

Facultatea de Medicină Veterinară și-a început activitatea la Arad în anul 1948. În această clădire Facultatea a funcționat până în 1957, când din considerente subiective intră în lichidare, desi într-o scurtă perioadă de timp a reușit să se afirme pe plan național și chiar internațional.

Arhitectură

Actuala clădire a fost ridicată în stilul neorenascentist. Pe faţada principală, cele cinci ferestre de la etaj sunt încadrate de şase pilaştri cu capiteluri de stil ionic. Intrarea se face prin uşi cu boltă. Clădirea are în partea centrală o cupolă impozantă, are trei curţi interioare, iar sub poarta laterală se află o placă comemorativă în limba latină.

Curiozități

Iosif Vulcan (1841-1907), al cărui nume l-a preluat Gimnaziul, a fost un publicist și scriitor român, animator cultural, membru al Academiei Române.