Casa „Dengl”
1866 / Bulevardul Revoluţiei 23 / Monument Istoric

Casa cu farmacia la parter din Arad se află pe Bulevardul Revoluţiei, aproape de Piaţa Podgoriei. Imobilul, numit „Palatul Karpaty”, a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, având faţada împodobită cu elemente decorative şi statui similare stilului antic grecesc. În interior se păstrează încă vechiul mobilier realizat în stil neoclasic.

Istoric

În Piaţa Podgoria colţ cu Bulevardul Revoluţiei se află casa ridicată la sfârşitul secolului XIX, având pe faţadă statui şi medalioane de stil antic grecesc. La parterul clădirii funcţionează încă de la început o farmacie numită „Kárpáty” după primul proprietar Janos Kárpáty, mobilată şi astăzi cu mobilierul realizat în stil neoclasic din lemn.

Farmacia se numea inițial „Sfânta Mărie”, cu vechea adresă: Piața Boros Beni, nr.62, la parterul casei Dengl. Clădirea, inclusiv farmacia, a fost naționalizată printr-un decret în 1949. Abia în 1989 spațiile comerciale de la parterul clădirii au putut fi din nou privatizate.

Arhitectură

Imobilul, numit „Palatul Karpaty” ori Casa „Dengl”, a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea în stil eclectic, având faţada împodobită cu elemente decorative şi statui similare stilului antic grecesc. În interior se păstrează încă vechiul mobilier realizat în stil neoclasic.

Eclectismul este un sistem de gândire neunitar, care alege din diverse sisteme de gîndire, stiluri artistice etc. ceea ce i se pare mai bun. Eclectismul este tipic pentru stilurie de artă europeană de la începutul clasicismului, dar mai ales în istorism.

În ceea ce privește calitatea artistică trebuie făcuta distincție între imitație și evoluție artistică. Eclectism se manifestă în cazul în care artistul, în locul creației proprii, selectează elemente din alte lucrări și le combină într-una nouă.

Curiozități

Farmacia se numea inițial „Sfânta Mărie”, cu vechea adresă: Piața Boros Beni, nr.62, la parterul Casei „Dengl”. Clădirea, inclusiv farmacia, a fost naționalizată printr-un decret al guvernului comunist în 1949. Abia în 1989 spațiile comerciale de la parterul clădirii au putut fi din nou privatizate.