Clădirea Turnului de Apă a servit, în trecut, la aprovizionarea cu apă a orașului, precum și la semnalarea incendiilor. În prezent, Turnul de Apă este declarat un mini-muzeu al apei, în cadrul căruia se organizează periodic expoziții tematice.
Turnul de Apă a fost realizat după planurile arhitectului Miklós Ybl, având ca model donjonul unei cetăți medievale. Acesta a fost dat în folosință în anul 1896, având drept scop aprovizionarea cu apă a orașului și semnalarea incendiilor, motiv pentru care a fost ridicat în vecinătatea cazărmii pompierilor.
Clădirea are o înălțime de 35 de metri, în momentul construirii fiind cea mai înaltă clădire a orașului. Turnul a funcționat până în anul 1956 pentru aprovizionarea cu apă a orașului, iar în anul 1990 a trecut în proprietate particulară. În prezent, acesta găzduiește o expoziție permanentă a apei, precum și diverse expoziții de artă sau tematice.
Spațiul expozițional se întinde pe cinci niveluri. La primul etaj sunt organizate expoziții temporare ale artiștilor plastici, etajul doi găzduiește lucrări din anii 1970-1980 ale unor pictori arădeni, iar la etajul trei se află expoziția permanentă „Apa Domestic”, în care sunt prezentate diversele moduri de utilizare a apei de-a lungul timpului. Nivelul patru al clădirii face o incursiune în tradițiile pompierilor din Arad, prezentând modul în care se făcea alimentarea cu apă a Aradului, în trecut. Ultimul nivel este reprezentat de bazinul cu apă, cu o capacitate de 400 de tone, accesibil prin intermediul unei scări.
Clădirea Turnului de Apă este masivă, construită din piatră și cărămidă. Aceasta se remarcă prin decorația specifică a balcoanelor și a ferestrelor.
Turnul de apă găzduiește expoziția permanentă dedicată pompierilor orașului și cuprinde uniforme, caschete, furtunuri de intervenție, medalii de merit și altele. În trecut, în clădirea turnului se organizau și spectacole de teatru.
A Víztorony látta el ivóvízzel a várost, ugyanakkor tűzjelző szolgálat is volt benne. Jelenleg egy kis vízmúzeum található az épületben, de időszakos kiállításokat is szerveznek.
A középkori vártornyokra emlékeztető Víztornyot Ybl Miklós műépítész tervei alapján húzta fel egy londoni cég, s 1896-ban adták használatba. Magassága 35 méter, a város vízellátását szolgálta és mivel mellette tűzoltó laktanya volt, tűzjelző szolgálat létesült a toronyban.
Átadásakor a város legmagasabb épülete volt. 1956-ig szolgáltatott ivóvizet a város lakóinak. 1990 óta magántulajdonban van, helyt ad a Víztorony Képzőművészeti Galériának és az állandó kiállítás mellett időszakosakat is szerveznek.
A kiállítási rész öt emeleten át húzódik: az első emelet időszakos kiállításoknak biztosít teret, a másodikon a ’70-es-’80-as évek aradi festőinek munkái láthatóak, a harmadikon van a vízmúzeum, amely igyekszik bemutatni, hogy az idők során miként használták az emberek a vizet.
A négy emelet az aradi tűzoltó hagyományoké, látható, hogy az évtizedek során miként látták el a várost vízzel. Az V. emeleten, lépcsőn, bejuthatunk a 400 tonna víz tárolására méretezett tartályba.
A torony Zsombolyán gyártott dísztégla-borítású, kiemelkedőek a művészien megmunkált ablakkeretek, erkélykorlátok.
Érdekességek
A tűzoltóknak szentelt kiállítási részen korabeli védőruhák, sisakok, tűzoltócsövek, érdemérmek is láthatóak. Régen színdarabokat is játszottak a Víztoronyban.