Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Din cauza pestei, inspectorii DSVSA pun picioru'n prag: fără porci crescuți în extravilan


Pesta porcină africană, care a băgat spaima și în crescătorii de porci din județ, provocând pagube serioase, îi face pe reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor să pună picioru'n prag, aceștia anunțând că vor intensifica controalele, în vederea interzicerii creșterii porcilor în extravilan. Motivul? Pericolul reprezentat de contactul porcilor domestici cu mistreții.

Din cauza pestei, inspectorii DSVSA pun picioru'n prag: fără porci crescuți în extravilan
Comentează 1

„În scopul prevenirii reapariției virusului pestei porcine africane în județul Arad, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad recomandă populației achiziționarea de carne și produse din carne numai din unități autorizate sanitar veterinar; evitarea achiziționării de animale (suine) de la persoane neautorizate și fără documente sanitar veterinare; efectuarea obligatorie a examenului ante și post mortem de către medicul veterinar în cazul sacrificărilor din gospodării pentru consum propriu; anunțarea medicului veterinar despre orice suspiciune de boală apărută în gospodărie, la porcine”, susține dr. Viorel Agud, directorul DSVSA.

Mai trebuie spus că gestionarii fondurilor de vânătoare au obligativitatea anunțării personalului sanitar veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la mistreții din fondul pe care îl gestionează.  „Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Arad vor intensifica controalele în această perioadă privind respectarea prevederilor legale în ceea ce privește mișcarea porcilor vii, a cărnii și a produselor din carne de porc. De asemenea se vor face controale în vederea interzicerii creșterii porcinelor în extravilan, stâne, cantoane, societăți agricole sau alte clădiri dezafectate, existând pericolul contactului cu mistreții care sunt principalii purtători de virus”, a încheiat Agud.

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite