Național Din Arad Ultima oră
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan aniversează cinci ani de la întronizarea ca Mitropolit al Banatului
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan aniversează cinci ani de la întronizarea ca Mitropolit al Banatului
28/12/2019 ⋅ 0 comentarii

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan aniversează sâmbătă, 28 decembrie 2019, cinci ani de la întronizarea ca Mitropolit al Banatului. 

La acest moment aniversar, ierarhul a fost felicitat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, conform basilica.ro.

Mitropolitul Ioan s-a născut în 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, jud. Bihor, la botez primind numele Ionel; a urmat Liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea (cu bacalaureat în 1971) şi apoi cursurile Facultăţii de Instalaţii şi Automatizări a Institutului Politehnic din Bucureşti (1971- 1976).

Seminarul Teologic din Craiova (promoţia 1986); un deceniu mai târziu, a studiat la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1986-1990); cursuri de specializare la Institutul Biblic din Ierusalim şi, în paralel, studii de doctorat (tot acolo) în Studii Biblice, Egiptologie şi Orientalistică (1991-1994).

Încă din perioada studiilor în ţară a fost frate de mănăstire, dar şi inginer la Arhiepiscopia Craiovei (din anul 1979); în timpul slujirii ca inginer au fost restaurate câteva mănăstiri importante: Tismana, Lainici, Polovragi, Bucovăţ, Crasna; a fost călugărit cu numele Ioan şi hirotonit ierodiacon şi ieromonah (1990);

Între anii 1990 şi 1991 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici, iar apoi superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, până în vara anului 1994 (tot acum este hirotesit şi arhimandrit); la 9 iulie 1994 a fost ales episcop pentru noua eparhie a Covasnei şi Harghitei, hirotonit în data de 20 iulie şi intronizat la Miercurea Ciuc în 25 septembrie 1994;

În timpul păstoririi Eparhiei Covasnei şi Harghitei: a coordonat înălţarea unor lăcaşuri de cult, s-a preocupat în egală măsură şi de restaurarea monumentelor istorice şi bisericeşti, a iniţiat întemeierea multor asociaţii, societăţi şi fundaţii româneşti în zonă.

 A înfiinţat foaia bisericească eparhială Grai românesc, a publicat articole în presa bisericească; a coordonat monumentala lucrare: Românii din Covasna şi Harghita. Istorie. Biserică. Şcoală. Cultură (Miercurea Ciuc, 2003).

În urma hotărârii Sfântul Sinod (16 decembrie 2014), în data de 28 decembrie 2014 a fost instalat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în Catedrala din Timişoara.

 Întru mulți ani, Înaltpreasfințite Părinte!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.