Național Ultima oră
23 august, ziua care a schimbat destinul unui continent întreg
23 august, ziua care a schimbat destinul unui continent întreg
23/08/2020 ⋅ 0 comentarii

Se împlinesc astăzi 76 de ani de la ziua care a schimbat destinul unui continent întreg, de la momentul istoric al cărui artizan a fost Regele Mihai. O zi distorsionată de propaganda comunistă, a cărei primă grijă a fost să îl arunce imediat într-un con de umbră, pentru ca mai apoi să îl șteargă cu totul din cărțile de istorie.

În urmă cu 76 de ani, Regele Mihai îl aresta pe mareșalul Ion Antonescu și retrăgea România din alianţa cu Hitler. 

”În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deși capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui inițiativă, și în completă nepăsare pentru sigurața lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator și principalii lui miniștri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamație către țară adresată la radio, el a declarat țării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, și să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român și al armatei române a fost imediat și din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, și linia principală a rezistenței germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest. Prin judecata lui superioară, prin ascuțimea acțiunii sale și prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației.” – din citația pentru Legiunea de Merit în grad de Chief Commander,  semnată, Harry Truman, al 33-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii. 

Într-un interviu acordat imediat după Revoluție lui Vartan Arachelian, Regele Mihai a explicat cum au decurs evenimentele care au marcat ieșirea României din alianța cu Germania nazistă: 


23 august 1944 - Proclamația Majestății Sale Regelui

”ROMÂNI,

În ceasul cel mai greu al istoriei noastre am socotit, în deplină înţelegere cu Poporul Meu, că nu este decât o singură cale, pentru salvarea Ţării de la o catastrofă totală: ieşirea noastră din alianţa cu Puterile Axei şi imediata încetare a războiului cu Naţiunile Unite.

Un nou guvern de Uniune Naţională a fost însărcinat să aducă la îndeplinire voinţa hotărâtă a ţării de a încheia pacea cu Naţiunile Unite. România a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acest moment încetează lupta şi orice act de ostilitate împotriva armatei sovietice, precum şi starea de război cu Marea Britanie şi Statele Unite. Primiţi pe soldaţii acestor armate cu încredere. Naţiunile ne-au garantat independenţa Ţării şi neamestecul în treburile noastre interne. Ele au recunoscut nedreptatea dictatului de la Viena, prin care Transilvania ne-a fost răpită.

Români,

Poporul nostru înţelege să fie stăpân pe soarta sa. Oricine s-ar împotrivi hotărârii noastre libere luate şi care nu atinge drepturile nimănui este un duşman al Neamului nostru. Ordon Armatei şi chem Poporul să lupte prin orice mijloace şi cu orice sacrificii împotriva lui. Toţi cetăţenii să se strângă în jurul Tronului şi al Guvernului pentru salvarea Patriei. Cel care nu va da ascultare guvernului se opune voinţei Poporului şi este un trădător de Ţară.

Români,

Dictatura a luat sfârşit şi cu ea încetează toate asupririle. Noul Guvern înseamnă începutul unei ere noi în care drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor Ţării sunt garantate şi vor fi respectate. Alături de armatele Aliate şi cu ajutorul lor, mobilizând toate forţele naţiunii, vom trece hotarele impuse prin dictatul nedrept de la Viena, pentru a elibera pământul Transilvaniei noastre de sub ocupaţia străină.

Români,

De curajul cu care ne vom apăra cu armele în mână independenţa împotriva oricărui atentat la dreptul nostru de a ne hotărî singuri soarta depinde viitorul Ţării noastre. 

Cu deplină încredere în viitorul Neamului Românesc, să păşim hotărâţi pe drumul înfăptuirii României de mâine, a unei Românii libere, puternice şi fericite.

MIHAI I

REGELE ROMÂNIEI

 

La împlinirea a 75 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Custodele Coroanei, Margareta, afirma: 

"Regele Mihai, tatăl meu, singur alături de Armata lui, a schimbat destinul unui continent întreg, la 23 August 1944. El a întors armele de partea aliaţilor în cel de Al Doilea Război Mondial. Avea atunci 22 de ani. Apoi, el a rezistat în faţa comuniştilor timp de 50 de ani. Acest om a supravieţuit duşmanilor lui şi a ieşit victorios în lupta cu destinul. Acum, la 75 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, să nu uităm că Regele Mihai a fost toată viaţa lui alături de români. Eram copil atunci când am înţeles că există o parte din acest om care nu ne aparţine nouă, familiei, o parte misterioasă care se aşeza deasupra noastră. Acest sentiment devenea evident când ne vorbea despre o ţară pe o iubea şi pe care o pierduse. Acest om a devenit rege la vârsta de 6 ani. El a fost născut să iubească şi să muncească pentru România. Şi-a îndeplinit menirea în fiecare secundă a vieţii lui, chiar şi atunci când ţara era departe de el şi interzisă lui".

Documentarul ”Războiul Regelui”

"Filmul 'Războiul Regelui' vine precum ploaia după o lungă secetă, după ani de propagandă comunistă şi necunoaştere, documentarul arată modestia, loialitatea şi curajul Regelui Mihai. Era timpul ca acest film să apară. O dovedeşte şi felul în care este primit de oameni. Filmul are calităţi remarcabile: este documentat atent, are vivacitate, culoare, inedit şi este veridic şi convingător în fiecare clipă", spunea cu același prilej Custodele Coroanei.

Un documentar pe care, credem noi, avem obligația morală de a-l prezenta copiilor noștri, tocmai pentru ca lumea de mâine să nu permită repetarea greșelilor trecutului. Un trecut distorsionat de propaganda comunistă și prezentat în cărțile de istorie măsluite ca adevăr. Un ”adevăr” doar al lor.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.