Național Ultima oră
Preotul militar al Garnizoanei Timișoara, diagnosticat cu coronavirus, a încetat din viață la 37 de ani
Preotul militar al Garnizoanei Timișoara, diagnosticat cu coronavirus, a încetat din viață la 37 de ani
24/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Preotul militar Radu-Cosmin Bogdan a trecut la cele veșnice la 37 de ani. Preotul militar al Garnizoanei Timișoara fusese diagnosticat cu coronavirus.

„Astăzi (miercuri, 23 septembrie, -n.r.) a plecat prea devreme dintre noi, răpus de virusul SARS-CoV-2, un om extraordinar și un colaborator apropiat al Instituției Prefectului Județul Timiș, Părintele Radu Cosmin Bogdan, preotul militar al Garnizoanei Timișoara”, a transmis Prefectura județului Timiș pe pagina de Facebook.

Conform Mitropoliei Banatului, Părintele Radu-Cosmin Bogdan s-a născut în Timișoara, la 13 iunie 1983, într-o familie de buni creștini ortodocși, care i-au oferit o creștere și o educație aleasă.

Vădind din copilărie o râvnă deosebită pentru Biserică și pentru cele sfinte, a urmat cursurile clasei de teologie din cadrul Colegiului Național „Carmen Sylva” din Timișoara, remarcându-se prin rezultate excepționale la învățătură, dar și prin darul său muzical și vocea baritonală deosebită dăruită de Dumnezeu.

În anul 2007 a obținut licența în Teologie la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, după care și-a desăvârșit pregătirea teologică prin obținerea, în anul 2013, a titlului de Doctor în Teologie din partea Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu cu teza „Despătimirea și îndumnezeirea omului în creația melozilor bizantini din secolele VI-IX”.

S-a căsătorit cu Macrina Ciolea, fiică de preot și absolventă de medicină, Dumnezeu binecuvântând căsătoria lor cu trei copii.

A fost hirotonit diacon în anul 2007, și a slujit la Catedrala mitropolitană din Timișoara, la mai multe biserici din oraș, dar și ca diacon de ceremonie al Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Hirotonia întru preot a primit-o în 2010, imediat fiind numit prin concurs ca preot militar la Brigada 18 infanterie Banat, calitate în care a slujit și la biserica parohiei Timișoara Cetate din Piața 700. În anii 2007-2008, părintele Radu a fost cadru didactic asociat la Catedra de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a predat Muzica bisericească și Ansamblul coral, iar din anul 2011 până în prezent a activat ca și cadru didactic asociat la Departamentul de Studii Românești din cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În paralel, a dirijat și a condus mai multe ansambluri corale, în mod deosebit remarcându-se prin activitatea coralei bărbătești „Theoforos” a Arhiepiscopiei Timișoarei, cu care a participat la Festivalul Internaţional „Timotei Popovici”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Caransebeşului (2009-2010), a susținut concerte la Filarmonica „Banatul” din Timişoara, în cadrul Festivalului de colinde „Zilele muzicii sacre” (2009-2010) și a întreprins un turneu în Portugalia, organizat de Institutul Cultural Român din Lisabona în colaborare cu Ambasada României la Lisabona şi Parohia Ortodoxă Română din Portugalia, în perioada 7-11 decembrie 2013.

În perioada 2015-2018 urmează cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Specializarea Pedagogie Muzicală.

Pentru activitatea sa deosebită, atât în plan pastoral cât și muzical, a fost fost hirotesit întru iconom stavrofor.

”Preotul militar dr. Radu-Cosmin Bogdan a fost un slujitor vrednic, înzestrat de Dumnezeu cu mulți talanți, dar și cu o inimă blândă, caldă și deschisă către militarii și credincioșii pe care i-a păstorit de-a lungul anilor. Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul în Împărăția Sa cerească, împreună cu sfinții și îngerii, să-i mângâie familia greu încercată și să aibă în purtarea Sa de grijă pe iubiții săi copilași! Veșnică să îi fie pomenirea și amintirea sa din neam în neam!”, transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Timișoarei.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.