Național Cultură Ultima oră
Lucrările de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Cimitirul Prizonierilor de Război din Łambinowice, recepționate parțial
Lucrările de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din Cimitirul Prizonierilor de Război din Łambinowice, recepționate parțial
30/09/2020 ⋅ 0 comentarii

În zilele de 24 şi 25 septembrie, s-a desfăşurat activitatea de recepţie parţială a lucrărilor de restaurare a Parcelei de onoare a eroilor români din cadrul Cimitirului Prizonierilor de Război din Łambinowice, regiunea Opole, Republica Polonă, proiect derulat de către Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Varşovia, informează ONCE.

Cu acest prilej, delegaţia română, formată din reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Externe, împreună cu reprezentanţii Muzeului Prizonierilor de Război din Łambinowice, administratorul necropolei de război au purtat discuţii cu privire la organizarea şi desfăşurarea unei ceremonii militare şi religioase dedicate memoriei eroilor români, iar în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul înaintașilor, membrii ambelor delegaţii au aprins candele la căpătâiul morţilor de război înhumaţi în această necropolă.

Colaborarea româno-polonă în domeniul comemorării morţilor de război şi cel al protejării mormintelor şi operelor comemorative de război dedicate acestora este reglementată prin prevederile Acordului între Guvernului României şi Guvernul Republicii Polone privind mormintele de război, semnat la 25 mai 2018, la Varşovia şi ratificat, pentru partea română, prin Legea nr. 299/07.12.2018. Pe teritoriul actual al Poloniei au decedat în prizonierat, peste 7.000 de militari români, în timpul Primului Război Mondial, cei mai mulţi fiind înhumaţi în localităţile Łambinowice, fostă Lamsdorf (2.602), Tuchola (2.460) şi Czersk (1.049).

Cimitirul de onoare din Łambinowice reprezintă cel mai mare loc de înhumare a morţilor de război români de pe teritoriul Poloniei şi al doilea din Europa, după Cimitirul de onoare din Ostffyasszonyfa (Ungaria), unde sunt înmormântaţi 4.718 morţi de război români din Primul Război Mondial.

Ministerul Apărării Naţionale monitorizează derularea acestui proiect comemorativ care are ca principal obiectiv perpetuarea memoria militarilor români al căror sacrificiu suprem a contribuit la înfăptuirea idealului naţional de la 1 Decembrie 1918.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.