Național Din Arad Ultima oră
Palatul Băncii Naționale din Arad a devenit monument de valoare națională
Palatul Băncii Naționale din Arad a devenit monument de valoare națională
31/10/2020 ⋅ 0 comentarii

Palatul BNR din municipiul Arad, o clădire construită în urmă cu peste un secol şi care în 2018 a devenit sediu al Universităţii "Aurel Vlaicu" (UAV) Arad, a fost declarat monument de valoare naţională, prin trecerea din categoria B, la care fusese încadrat, în categoria A a monumentelor.

"A fost un demers iniţiat de universitatea noastră, un demers care s-a bucurat de succes şi care plasează această clădire istorică pe lista monumentelor considerate de importanţă naţională. Decizia Ministerului Culturii este un câştig pentru oraşul Arad, care şi-a îmbogăţit patrimoniul cultural şi istoric cu o clădire situată în grupa valorică A. În continuare, vom accesa fonduri europene pentru a reabilita şi consolida această clădire emblematică pentru Arad", a declarat rectorul UAV.

Istoricul clădirii

Palatul a fost construit între anii 1905-1910, după planurile şi sub conducerea arhitectului József Hubert, din Budapesta. Partea centrală a clădirii eclectice a fost realizată după modelul templelor greceşti, având patru coloane, în timp ce părţile laterale simetrice poartă elementele stilului renascentist.

După finalizarea construcţiei, în imobil a funcţionat Banca Cenădană (Arad - Csanadi Gazdasagi Takarekpenztar), dar şi diferite magazine. În octombrie 1952, clădirea a fost atribuită de stat Băncii Naţionale, care a predat-o Ministerului Finanţelor Publice în 2017. În 5 septembrie 2018, Guvernul României a aprobat transmiterea imobilului aflat în domeniul privat al statului şi în administrarea Băncii Naţionale a României în domeniul public al statului şi administrarea UAV.

O expertiză realizată în urmă cu aproximativ şase ani, pentru amenajarea unei săli de conferinţe, a scos în evidenţă că imobilul prezintă un risc seismic ridicat. 

În momentul de faţă, UAV foloseşte doar parterul clădirii.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.