Național Cultură Ultima oră
Ioana Radu, ambasadorul Germaniei în România și noua placă informativă cu numele personalităţilor româneşti inaugurată la Cimitirul Bellu
Ioana Radu, ambasadorul Germaniei în România și noua placă informativă cu numele personalităţilor româneşti inaugurată la Cimitirul Bellu
13/07/2021 ⋅ 0 comentarii

Este, cu siguranță, o poveste frumoasă, însă citind numai titlul ne-am putea lesne întreba despre legătura pe care ar putea-o avea cântăreața Ioana Radu, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, și plăcuța comemorativă inscripționată cu personalitățile românești inaugurată astăzi la Cimitirul Bellu din capitală.  

Răspunsul este unul pe cât de frumos, pe atât de dureros.  

„Este, de fapt, vorba despre o mică poveste de dragoste, născută din propria mea descoperire a tradiţiei muzicale româneşti (...) Mărturisesc că m-am îndrăgostit în special de Ioana Radu şi interpretarea sa simplă, dar cred eu foarte cuceritoare a romanţelor. Şi iarna trecută, ascultând pentru a mia oară 'Mi-e dor de ochii tăi adânci' sau altă romanţă, m-am hotărât să merg să mă înclin pios la mormântul său din Cimitirul Bellu”, a povestit diplomatul, conform Agerpres. 

Un gest firesc de recunoștință care, însă, s-a lovit de o stare de fapt oarecum generalizată în cimitirele din România: lipsa unor plăci/panouri informative în acest sens sau, dacă ele există, starea lor este precară.  

„Această căutare nu s-a dovedit atât de simplă atunci, fiindcă numele ei nu apărea pe panoul din cimitir, în plus, panoul era atât de erodat şi decolorat, aproape ilizibil.” 

 Gladys Abankwa-Meier-Klodt, spune ambasadorul, a fost cea care a avut ideea creării unui nou panou în cimitirul pe care l-a numit ”Pere Lachaise' de Bucureşti”, iar gestul face parte din șirul de evenimente prin care cei doi își iau rămas bun de la România, țara care „le-a intrat în suflet”, după cum avea să mărturisească.  

„Pentru noi este simbolic că la finalul şederii noastre avem prilejul şi onoarea de a oferi ţării noastre gazdă atât de ospitalieră acest cadou modest”, a afirmat ambasadorul, adăugând totodată că el şi soţia lui simt o "recunoştinţă profundă pentru o perioadă a vieţii noastre şi profesionale şi personale foarte intensă, cu nenumărate experienţe frumoase în această ţară cu oamenii săi generoşi”. 

Revenind la dragostea Excelenței sale față de Ioana Radu, acesta și-a mărturisit-o și spre finalul lunii iunie, atunci când, la o mică „Soiree musicale“, în cercul prietenilor, a interpretat „Ciobănaș cu trei sute de oi”.  

„Îmi vor lipsi multe lucruri din România, în special frumoasa tradiție muzicală. Sunt un mare admirator al Ioanei Radu și nici o înregistrare a Ciobănașului nu m-a mișcat mai mult decât cea cântată de Ioana Radu în duet cu sora ei, Mia Braia. La asta m-am gândit când am avut ocazia să cânt alături de profesoara mea această romanță pe două voci.”, spunea atunci Cord Meier-Klodt.  

Marea cântăreață Ioana Radu a murit la 73 de ani, pe 19 septembrie 1990, și a fost înmormântată la cimitirul Bellu. La aproape 31 de ani distanță, un ambasador pasionat de muzica ei a făcut un gest care ne bucură: a inaugurat o nouă placă informativă inscripţionată cu numele celor mai importante personalităţi ale culturii româneşti înmormântate în cimitirul Bellu.  

„Se spune că oamenii mor de tot doar când sunt uitaţi, aşa că sperăm că această plachetă este un mijloc prin care aceste personalităţi ilustre rămân vii„ - Gladys Abankwa-Meier-Klodt, soția Excelenței sale Cord Meier-Klodt.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.