Național Ultima oră
Veteranul de război Ioan Beldi, fost prim-instrumentist la Orchestra filarmonică „George Enescu”, a împlinit 102 ani
Veteranul de război Ioan Beldi, fost prim-instrumentist la Orchestra filarmonică „George Enescu”, a împlinit 102 ani
30/08/2021 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Ioan Beldi a fost vizitat de către reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”, cu ocazia împlinirii vârstei de 102 ani, informează F.P. Mirela Florian.  

Beldi Ioan s-a născut în data de 12 august 1919, în localitatea Brăteiu din județul Sibiu, într-o familie de agricultori, cu patru copii, toți băieți.  

După absolvirea Liceului din Dumbrăveni, a venit în București pentru a se înrola copil de trupă la Centrul de instruire pentru muzici militare. În paralel, a frecventat și cursurile Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, pe care a absolvit-o după război. 

Domnul Beldi a participat pe front cu Regimentul 6 Gardă Dorobanți „Mihai Viteazul”, cu care a ajuns în Ungaria și Cehoslovacia, până la Brno. 

După război, a desfășurat o activitate impresionantă în domeniul muzical, fiind cadru didactic la Liceul nr. 1 din București, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” și, ulterior, prim-instrumentist la Orchestra filarmonică „George Enescu”, de unde a ieșit la pensie. 

Dragostea pentru muzică a fost transmisă mai departe și băiatului acestuia, care actualmente este pianist, fiind cadru didactic în Koln, și, de asemenea, nepoatei, care este violoncelistă. Și soția dumnealui a fost violonistă în cadrul Orchestrei Radio și profesoară la Liceul de muzică „George Enescu”. 

Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă, venerabilul veteran a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”. 

Cinste și onoare veteranilor de război!🇹


Foto: Plt.adj. Răzvan Nae

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.