Național Ultima oră
România este, de astăzi, mai săracă. Generalul erou Ion Dobran a încetat din viață la 102 ani
România este, de astăzi, mai săracă. Generalul erou Ion Dobran a încetat din viață la 102 ani
24/09/2021 ⋅ 0 comentarii

România este, de astăzi, la propriu, mai săracă. Generalul erou ION DOBRAN a încetat din viață la 102 ani.

Anunţul a fost făcut de Fundaţia „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu“, însă cel mai frumos, emoționant și de păstrat pentru veșnicie mesaj vine de la aviatorul Theo Trandafir, de la Ikarus Flight School.

„De azi, noi, toți românii, am rămas orfani de un tată. Simt nevoia să transmit condoleanțe întregului popor român...”, așa își începe mesajul Theo Trandafir și înțelegem perfect profunzimea acestor doar câteva cuvinte de început. 

„A luptat pentru noi și nu a precupețit niciun efort în lupta lui pentru apărarea acestei țări. Se confundă cu istoria universală a celui de-al doilea razboi mondial. 

Mai mare decât talentul de aviator, avea doar dragostea pentru români.

În ce măsură merităm jertfa acestor oameni, nu rămâne decât să dovedim generațiilor viitoare. Camarazii pilotului Ion Dobran încheiau socotelile cu lumea aceasta, înainte de a împlini vârsta de 30 de ani...

Probabil ca Dumnezeu l-a lăsat să trăiască așa mult, tocmai ca noi să auzim prin viu grai multe din povestirile Domniei Sale despre război.

 Piloții noștri erau mereu depașiți numeric de atacatori, iar misiunile lor păreau sinucigașe. Chiar adversarii povesteau despre vitejia românilor și despre curajul și măiestria acestora.

Când Generalul ne povestea nouă, avea mereu un aer de bunic povestitor, dar niciodată nu vorbea de rău pe nimeni. 

Când s-a întâlnit cu cel pe care îl doborâse in lupta aeriană din 7 iunie 1944, într-o luptă în care Ion Dobran a luptat SINGUR împotriva a 4 Mustanguri (cele mai bune avioane !), peste jumătate de veac (!), a fost o bucurie de nedescris. Au petrecut câteva zile frumoase în București si Poiana Brașov. De data asta, pilotul american a fost oaspete poftit, iar Generalul a fost o gazdă așa cum numai românii pot fi. Fiul pilotului american i-a mulțumit lui Dobran că a distrus doar avionul, dar nu și pe pilotul acestuia.

Închei aici. Ca să scrii despre pilotul si Omul Ion Dobran iți trebuie condei și două vieți în care să scrii, iar toată planeta să citească.

Datoria noastră e să facem ca acești oameni să fie mândri de noi, iar jertfa lor să fi fost făcută ca noi să fim întotdeauna uniți și să nu ne dezbine niciodată nimic și nimeni!

De azi, Generalul zboară în escadrila Bunuțului ! Dumnezeu să îl ierte...”

Veșnică odihnă și Recunoștință, Domnule General Ion Dobran!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.