Cetatenesti

Cu mana intinsa...

31.01.2007 ⋅ 0 comentarii

Oameni care se frământă pentru ziua de astăzi, pentru că cea de mâine este departe, deşi, în mare, este la fel ca precedenta… Îi vedem ziua, la toate colţurile, cerşind un bănuţ sau milă. Îi vedem noaptea, dormind la margini de drum, îmbătaţi de realitate. De multe ori, am fost abordaţi pe stradă de o fetiţă sau un băieţel, mai bine sau mai prost îmbrăcat, care ne cere o mie de lei. Cei mai mulţi dintre ei sunt la vârsta la care alţii merg la grădiniţă sau la şcoala, îndrumaţi de părinţi iubitori şi ocrotitori. De dimineaţa până noaptea târziu, bătătoresc trotuarele oraşului. Deja, oamenii îi cunosc. Unora li se face milă, alţii îi privesc ca pe nişte umbre urât mirositoare. Îi alunga, îi umilesc. Lumea se grăbeşte să-i judece şi să-i dispreţuiască. Cu toate acestea, dincolo de îndrăzneala lor, în spatele zdrenţelor nespălate se ascunde un om. Un om care ştie ce vrea şi care face ceva pentru a-şi atinge scopul. Micul om încearcă din răsputeri să facă bani uşor, din cerşit.
Între viaţă şi disperare
De fiecare data când ai posibilitatea sa intri în contact, măcar cu o vorba, cu asemenea oameni care au avut parte de un destin sumbru, ţi se pune un nod în gât. Mai ales când este vorba despre nişte suflete inocente şi inofensive. Odată cu lăsarea serii, oraşul este împânzit de „mititei” trimişi la cerşit. Am văzut odată o fetiţă căreia nu-i dădeai mai mult de cinci ani. Un pic mai departe, stătea o bătrâna care se prezenta drept mama ei. O ora târzie la care micuţa ar fi trebuit sa fie în pat, îngrijită de cea care pretinde a-i fi părinte.
Lista „protagoniştilor” de pe stradă ar putea continua, de la copii care provin din familii de rromi, până la cei români, scoşi în strada de părinţi pentru a-şi câştiga existenţa sau doar pentru că a-ţi trimite copilul la cerşit este o metoda mult mai simplă decât a munci. Uneori, micuţii sunt bătuţi pentru că nu şi-au făcut „norma” pe zi.
Autorităţile stau cu mâinile-n sân
În ciuda faptului ca cerşetoria este considerată o infracţiune, fenomenul a atins cote alarmante. Codul Penal incriminează cerşetoria pentru că este un comportament dăunător. Acelaşi Cod Penal vorbeşte despre protecţia copilului împotriva exploatării la o muncă ce îi poate compromite educaţia, sănătatea sau dezvoltarea sa mentală. Însa nu întotdeauna legile sunt echivalente cu realitatea, cu lucrurile care ni se perinda în fata ochilor.
În aceeaşi situaţie sunt mulţi copii. Este adevărat ca o parte dintre ei sunt ţigani, dar conştiinţa este mai presus de etnie. În darn vorbesc legile de sancţiuni aplicate acestor părinţi care se folosesc de ei pentru a obţine ajutor financiar. Seara se lasă, iar oraşul este din nou plin de cerşetori, în timp ce autorităţile stau cu mâinile în sân.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro