Administratie

Raport de activitate la Parchet

01.02.2007 ⋅ 0 comentarii

În prezenţa procurorului general al Parchetului Curţii de Apel Timişoara, Petre Dungan, parchetul Arad şi-a prezentat ieri raportul de activitate pentru anul trecut.
„Rezultatele obţinute de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, sunt dintre cele mai bune“ a precizat Petre Dungan. Acesta a precizat că dintre cele trei instituţii subordonate Timişului, Aradul are cele mai bune rezultate pe o serie de indicatori. Procurorul General a ţinut să mai sublinieze profesionalismul echipei arădene atât la nivel de conducere cât şi la nivel de executiv.
Prim procurorul Sabin Mariş a precizat pentru început că în judeţul Arad, din cele 47 de posturi de procurori existente, sunt vacante 8 posturi, toate cu funcţie de execuţie.
Un fapt îmbucurător şi demn de menţionat este că în anul 2006 nu s-a înregistrat nici o abatere disciplinară în rândul procurorilor arădeni.
În ceea ce priveşte volumul de muncă al procurorilor, aceştia au soluţionat un număr de 6157 de dosare, în toate cele şase parchete existente pe raza judeţului Arad, au întocmit 1034 rechizitorii şi au trimis în judecată pe baza acestor rechizitorii un număr de 1539 de inculpaţi.
La Parchetul de pe lângă tribunalul Arad indicele de operativitate pentru cauzele penale a fost de 90%, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad de 87%, iar la parchetele din judeţ, acest indice s-a situat între 82 şi 92%.
În ceea ce priveşte dinamica infracţionalităţii, anul 2006 s-a dovedit mai „bogat“  în inculpaţi trimişi în judecată pentru infracţiuni contra persoanei, respectiv 145 faţă de 116 în 2005. Un record trist s-a înregistrat la uciderile din culpă, unde numărul inculpaţilor s-a majorat cu 60% faţă de anul precedent.
La capitolul infracţiuni contra patrimoniului, lucrurile stau însă ceva mai bine, în 2006 fiind trimise în judecată 462 persoane faţă de 478 în 2005.
Sabin Mariş a mai subliniat faptul că în comparaţie cu judeţele Caraş şi Timiş, Aradul stă mai bine la o serie de indicatori de activitate şi de eficienţă.
O interesantă statistică a mai fost prezentată de către procurorul general Petre Dungan, care a subliniat că în comparaţie cu anul 1994, când pe raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timiş erau înregistrate 14.733 de cauze din care au fost soluţionate 7568, în anul 2006 numărul total de cauze a fost de 51.870, din care au fost soluţionate 21.725. „ În mare, acest volum de muncă  a fost acoperit cu acelaşi număr de angajaţi. Dacă se doreşte calitate, aceasta nu se obţine în genunchi, împovărat, ci se obţine degajat şi cu timp de perfecţionare profesională“ a concluzionat Dungan, exprimând astfel nemulţumirile legate de numărul mic de procurori.
Cei prezenţi au mai făcut o serie de referiri şi la dificultăţile întâmpinate de procurori, dificultăţi provenite din ambiguitatea legislativă. În acest context, Sabin Mariş a declarat că şi-ar dori ca în aceste perioade să fie avocat, putând astfel invoca o serie de vicii de procedură născute din ambiguitatea legislativă.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Claudia Adjudeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro