Cetatenesti

Piata Obor ? pe cale de disparitie?

03.02.2007 ⋅ 0 comentarii

Până nu demult, vinerea, Piaţa Obor era cel mai căutat loc de crescătorii de animale din zona oraşului Arad. Însă, în ultimul timp, situaţia s-a mai schimbat. În cursul dimineţii de ieri, nici vânzătorii, dar nici cumpărătorii nu se prea înghesuiau la Obor.
Acest lucru are legătură, fără nici o îndoială, şi cu faptul că nu se mai vând animale în târg. „De aproximativ un an şi jumătate nu se mai vând animale aici. S-a interzis să se mai vină cu animale la piaţă, atunci erau probleme cu pesta şi celelalte boli, şi de atunci aşa a rămas, nu se mai vinde nimic viu“, ne-a spus unul dintre cei care au venit la Obor să vândă grâu şi porumb. „Animale se mai vând doar la Pâncota şi la Chişineu –Criş. În rest, nu ştiu de vreo altă piaţă unde să se poată vinde sau cumpăra animale. Oricum ar fi, acesta nu-i un lucru bun“, a completat un altul.
Oamenii mai au o nemulţumire: „Dacă tot plătim taxă destul de pipărată, măcar să avem cât de cât condiţii. Cum plouă un pic, se fac bălţi şi norori, de parcă am fi pe undeva, prin vreo mlaştină“.
Oferta destul de săracă! Pe lângă grâu şi porumb, tărâţe şi floarea soarelui. Mai se găseau în vreo două locuri … mere, alături de câteva fire de păstârnac şi morcov. Câţiva cartofi, câteva căpăţâni de varză, şi …sare pentru animale, sau câţiva baloţi de paie.
Nu chiar în piaţă, pe strada Pădurii staţionează obişnuitele maşini cu lemne de foc. Preţurile variază în funcţie de mărimea vehicolului, însă o maşină de lemne nu se poate cumpăra cu mai puţin de 8 milioane. Iar chiar înainte de intrarea în piaţă, pe partea dreaptă, obişnuita ofertă de cherestea. Baci Ispas este trecut prin multe în viaţa asta, îl trădează vârsta şi bastonul pe care se sprijină când merge. Stă lângă stiva de scândură şi de grinzi şi aşteaptă să vină clienţii. „Nu prea merge vânzarea. Nu prea cumpără lumea nici scândură, nici grinzi. De ce? Apoi nu are lumea bani. 450 de lei mc de cherestea şi 600 de lei mc de grinzi. Se mai construieşte dar parcă nu destul“, spune baci Ispas. Chiar dacă nu vinde produse agricole, soarta pieţelor îi îngrijorează pe  toţi cei care vând câte ceva la Obor: „Cea mai mare prostie este că se închid pieţele. Ce dacă am intrat în Uniunea Europeană? Trăbă să închidem tăt? Ţăranii dintotdeauna or trăit de la piaţă. Aici or adus şi or vândut ce or avut ei bucate şi ce or mai avut de pe pământul lor, şi tot de la piaţă şi-or cumpărat altele cele ce le-o trăbuit pă lângă casă. Ce or să facă când nu vor mai avea unde să-şi vândă produsele?“ se întreabă baci Ispas.
Şi, la fel ca baci Ispas, alte milioane de ţărani români se întreabă şi ei ce va fi în continuare. Cert este că la Obor nu se mai vând animale, grânele sunt tot mai puţine, la fel ca şi cumpărătorii.  

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Marius Herţa ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro