Administratie

Noi reguli pentru circulatia vehiculelor de mare tonaj in municipiu

07.02.2007 ⋅ 0 comentarii

Modificarea şi completarea HCLM nr. 51/2005, privind circulaţia utilajelor şi a autovehiculelor destinate transportului de mărfuri cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone în municipiul Arad va fi unul dintre subiectele abordate în următoarea şedinţă a Consiliului Local Municipal. Noul proiect a fost elaborat pentru descongestionarea traficului în municipiu, asigurarea unui mediu de viaţă sănătos, confortul urban şi reducerea poluării mediului ambiant, toate acestea datorate în mare măsură traficului autovehiculelor de mare tonaj.

Disfuncţionalităţi privitoare la respectarea vechii hotărâri
Odată cu finalizarea lucrărilor de modernizare pe strada Voinicilor, respectiv finalizarea lucrărilor de execuţie a legăturii rutiere dintre pasajul inferior Aradul Nou şi podul rutier Micălaca, a fost creată posibilitatea de a se rezolva, în mod eficient problemele create de circulaţia autovehiculelor de mare tonaj – ambuteliaje, afectarea gravă a carosabilului, afectarea unor clădiri, poluarea fonică şi emiterea de noxe în mediul ambiant – pe străzile cartierelor Micălaca, Zona 300, Subcetate şi Aradul Nou. Totodată, în urma aplicării Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 51/2005, pe perioada celor 19 luni de la intrarea sa în vigoare, au fost sesizate unele disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte respectarea şi aplicarea acesteia, disfuncţionalităţi care este necesar a fi eliminate.
Sancţiuni drastice
Una dintre modificările aduse de noul proiect va fi interzicerea garării pe drumurile publice din municipiu a tuturor categoriilor de autovehicule, cu excepţia autoturismelor şi a microbuzelor de 8 1 locuri.
Pentru nerespectarea acestor prevederi, se va institui şi se va introduce taxa de garare pe drumurile publice, a cărei valoare va fi de 2.000 lei şi va fi achitată de către proprietarul vehiculului. Controlul nerespectării acestor prevederi va fi asigurat de către echipele de control ale primăriei. În scopul probaţiunii, controlorul va filma sau fotografia vehiculul în cauză, iar apoi va fixa sub ştergătorul de parbriz nota de constatare a faptei, precum şi înştiinţarea de plată a taxei suplimentare de garare. Taxa de garare se achită în termen de 48 de ore, socotite de la data afişării (conform notei de constatare). Pentru neplata în termen a taxei se vor datora majorări de întârziere, conform dispoziţiilor legale în vigoare, urmată de proceduri judiciare pentru executare silită. De asemenea, nota de constatare poate fi contestată în termen de 15 zile la sediul operatorului şi va fi soluţionată în termen de cinci zile.
Tot conform noului proiect, aprovizionarea agenţilor economici va fi permisă numai în intervalul orar 06,00 – 09.00, respectiv 18,00 – 22,00., nerespectarea intervalului fiind sancţionată cu amendă contravenţională cuprinsă între 2.000 şi 3.000 lei.
Traseele pe care au acces tir-urile vor fi modificate
Proiectul mai modifică şi traseele pe care vor avea acces autovehiculele de mare tonaj. Astfel, traficul dinspre Vama Arad se va face pe următoarele drumuri: până la finalizarea drumului de lagătură dintre Câmpul Liniştii şi centura de ocolire a municipiului, traficul se va desfăşura astfel: drumul de centură – strada poetului – Câmpul Liniştii şi retur, iar după finalizarea drumului de legătură dintre strada Câmpul Liniştii şi centura de ocolire a municipiului, prin dispoziţia primarului municipiului Arad, traficul va fi redirecţionat pe legătura rutieră nou înfiinţată. Traficul dinspre Timişoara se va face pe următoarele trasee: Calea Timişorii – strada Ştefan cel Mare – Legătura rutieră Aradul Nou – Pod Rutier Micălaca – Bd-ul Titulescu – pasaj CF – strada Voinicilor – Zona Industrială Micălaca est – DN 7 – drum de centură. Traficul dinspre Timişoara se va face pe următoarele trasee: DN 7 – Zona Industrială Micălaca Est – strada Voinicilor – pasaj Cf – Bd ul Titulescu – Pod Rutier Micălaca – Legătura Rutieră Aradul Nou – Pod Rutier Micălaca – strada Ştefan cel Mare – Calea Timişorii.
Accesul sau circulaţia în zonele cu interdicţii sau restricţii a vehiculelor fără autorizaţia corespunzătoare zonei se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 1.500 lei. Accesul în zonele cu interdicţii totale pentru vehiculele cu masa maximă autorizată zonei respective se va amenda cu sume cuprinse între 1.200 lei şi 2.000 lei.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro