Informatii

La Arad - Antenele mortii baga in ceata protectia mediului

07.02.2007 ⋅ 0 comentarii

Dacă despre probabilitatea ca telefoanele mobile să influenţeze sănătatea populaţiei s-au pronunţat diverse organisme ştiinţifice, unele fiind de acord cu teoria că celularele ne pot induce cancerul, altele fiind împotrivă, despre modul în care ne afectează sănătatea antenele GSM de pe acoperişurile blocurilor, nu s-a prea pomenit.
Legea bate câmpurile electromagnetice
Nu puţine sunt clădirile de locuinţe din municipiul nostru care găzduiesc astfel de instalaţii de emisie-recepţie şi amplificare a semnalului GSM. Asociaţiile de locatari şi-au dat acordul, în schimbul unor avantaje financiare, de amplasare a acestor instalaţii fără să informeze însă locatarii despre pericolul ce le planează deasupra capului. 
Autorităţile române nu au elaborat o reglementare fermă decât în domeniul   frecvenţelor foarte joase, sub motivul că nu există mijloace tehnice pentru a controla aplicarea unei reglementări în domeniul acesta.
Cu toate acestea, vrând-nevrând, acum autorităţile noastre sunt puse în faţa faptului împlinit, după ce au semnat recomandarea 1999/519 a Consiliului Europei privind „asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a tuturor cetăţenilor prin măsurile privind câmpurile electromagnetice“. Conform acestui document, cu putere de lege, amplasarea unor instalaţii tehnice de genul celor pomenite mai sus este strict interzisă la o distanţă mai mică de 150-200 de metri de zonele de locuit deoarece pot provoca chiar şi tumori canceroase la nivelul capului.
Aradul GSM
Acestea fiind zise, am încercat să vedem care este situaţia şi la nivel local, mai ales că am fost îndemnaţi să pornim la drum în urma câtorva solicitări ale cititorilor noştri. Oamenii susţin că sunt expuşi unor doze prea mari de radiaţii electromagnetice, de vină fiind antenele GSM amplasate deasupra clădirilor în care locuiesc. Aceştia se plâng de dureri de cap intense şi se tem ca nu cumva antenele care mai demult le aduceau bani, acum le aduc probleme de sănătate. Astfel de clădiri decorate cu asemenea instalaţii pot fi văzute şi în Piaţa Gării şi în cartierul Aradul-Nou şi în zona Billa. Aşadar vorbim de un număr destul de mare de persoane potenţial afectate.
Protecţia mediului ridică din umeri
Pentru mai multe lămuriri legate de acest subiect sensibil, am apelat la ajutorul directorului Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, Dana Dănoiu. Am încercat să aflăm de la dânsa ce se poate face în aceste cazuri, care este cadrul legal de funcţionare a instalaţiilor etc. Adică am dorit să aflăm cum arată această problemă din punctul de vedere al specialiştilor care se ocupă de protecţia mediului. Am obţinut însă doar o ridicare din umeri şi un răspuns evaziv : „Nu prea ştiu ce să vă spun“. Ceea ce în sine este o problemă. Cât despre arădenii care cred că aceste antene GSM le provoacă suferinţă, îi invităm să ne contacteze la redacţia ziarului nostru, sau la numărul de telefon 252 326.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C. Ţ. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro