Cetatenesti

Aradenii ? nemultumiti de noile schimbari din invatamant

16.02.2007 ⋅ 0 comentarii

Ministerul Educaţiei şi Cercetării propune un nou sistem de învăţământ care se află acum la transparenţă şi constă în obligativitatea preşcolarilor de a urma grupa pregătitoare, ciclul primar să fie compus dintr-o clasă pregătitoare şi încă cinci clase, adică şase ani de zile, iar gimnaziul să cuprindă clasele VI – IX. Mai mult decât atât, noul proiect de lege al învăţământului spune că de acum înainte elevii care nu vor fi promovaţi la examenul de bacalaureat după prima examinare, cea de-a doua testare se va face doar achitând o anumită sumă de bani. În acest context, în sondajul nostru de astăzi am încercat să aflăm ce părere au arădenii despre toate aceste schimbări.

Bibarţ Mărioara, pensionară: „Am auzit la televizor despre aceste schimbări. Nu ştiu ce să zic, poate e bine, poate nu! Oricum, nu degeaba au implementat acest nou regulament…părerea mea!”
Mihai Mada, pensionar: „Nu este corectă această lege. Toţi copiii au dreptul la o a doua şansă, dar nu contra cost. Poate unele familii nu au de unde să plătească această taxă. Cât despre cele şase clase, nu ştiu ce să zic. Puţin totuşi. În schimb este bine că încep şcoala la o vârstă fragedă, cu cât eşti mai mic, cu atât prinzi mai repede!”
Lavinia M., elevă: „Încă nu am fost pusă în această situaţie dar, dacă stau şi mă gândesc mai bine nu sunt de acord cu aceste schimbări. Sunt abia clasa a IX-a. Nu cred că este corect ca cei care nu reuşesc să treacă bac-ul din prima să fie nevoiţi să plătească pentru a doua examinare. Iar şase clase este mult prea puţin, copilul nici nu se obişnuieşte bine cu şcoala în primii ani, deci nu cred că va rămâne cu ceva…”
Fezecaş Adina, asistentă: „Mi se pare că nu e o lege corectă deoarece sunt părinţi care nu au posibilităţi financiare astfel încât să poată plăti această taxă, obligatorie dacă copilul nu a trecut de prima oară examenul de bacalaureat. Pe de altă parte, sunt familii care poate nu vor să-şi dea copiii la şcoală mai repede. Nu mi se pare corect. Iar cele şase clase la ciclul primar, sincer mi se par cam puţine. Acum, ce să mai zic, fiecare cum crede de cuviinţă!”
Maria Mada, pensionar: „Nu sunt de acord cu aşa ceva. Este o hotărâre cu totul ne la locul ei…”
Crişan Rodica, pensionară: „Păi, taxe sunt şi la facultate, aşa că e normal ca şi la bac să fie taxă. Elevii trebuie să-şi dea interesul să ia examenul de prima dată, numai aşa pot evita această cheltuială. Este foarte bine venită şi ideea de cei şase ani de zile ciclul primar. Şi eu am o nepoţică care a mers la şcoală de la şase ani şi cred că la vârste aşa fragede, micuţii sunt mult mai precoce.”

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Ana-Maria Stoica, Claudia Unta ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro