Informatii

Un ministru primit cu ostilitate la Arad

21.02.2007 ⋅ 0 comentarii

 Petrişor Morar – acuzat de revoluţionari 

Revoluţionarii arădeni s-au întâlnit ieri în sala festivă a Primăriei cu Petrişor Morar, ministrul privind organizarea şi funcţionarea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) din Decembrie 1989. Întrunirea s-a transformat în acuzaţii dure la adresa ministrului Morar şi secretariatului pe care îl conduce. Dumitru Toma şi Mircea Contraş au acuzat faptul că revoluţionarii trebuie să dovedească încă o dată participarea la evenimentele din Decembrie 1898, chiar dacă documentele depuse la dosar, în urmă cu câţiva ani, au fost cercetate, autentificate şi aprobate.
Pentru a dovedi încă o dată participarea la Revoluţia română, Mircea Contraş a prezentat, ca exemplu, un număr al ziarului „Adevărul” din decembrie 1989, care a fost tipărit sub gloanţe. Mai mult, i-a înmânat ministrului Morar o copie a documentului prezentat, pentru a veni în sprijinul echipei de ziarişti şi tipografi revoluţionari participanţi activi la Revoluţia română din Decembrie 1989.
Mircea Contraş a subliniat că ceea ce se întâmplă în prezent la Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor este o bătaie de joc, care este gestionată şi patronată de ministrul Petrişor Morar. „În loc să privim revoluţia la televizor, noi am ieşit în stradă, iar noaptea am plecat, printre gloanţe, la tipografie, să tipărim ziarul, pentru a mobiliza arădenii să lupte împotriva dictaturii. Nu mi se pare firesc ca, după atâţia ani, când am dovedit participarea la revoluţie, prin documente foarte clare, acestea să nu fie recunoscute la Bucureşti, unde diverşi funcţionari pretind tot felul de documente birocratice, doar pentru a-şi justifica salariile pe care le încasează din banii publici”. Mircea Contraş i-a cerut ministrului Morar să-i dea afară pe funcţionarii SSPR, sau dacă nu este în stare să gestioneze secretariatul, să-şi prezinte el însuşi demisia. „Regret un singur lucru, şi anume că până şi regimul şi liderii comunişti i-au preţuit mai mult pe cei care au făcut revoluţia comunistă pe când cei care au făcut revoluţia în decembrie 89 sunt acum umiliţi şi înjosiţi datorită birocraţiei. Actualul ministru să nu uite că, dacă nu ar fi fost revoluţionarii din Timişoara, Arad şi Bucureşti, domnia-sa ar fi rămas şi acum un simplu muncitor într-o fabrică din Timişoara”, a încheiat revoluţionarul Contraş.         
La rândul său, revoluţionarul Dumitru Toma a subliniat că, în opinia ministrului Morar Petrişor şi a celor din SSPR, nu este important adevărul, ci mulţimea de acte, doar pentru a justifica funcţiile pe care le ocupă mulţimea de angajaţi de la Secretariatul pentru revoluţionari.
În replică, ministrul Petrişor Morar a declarat că revoluţionarii au timp până la sfârşitul lunii septembrie să-şi completeze dosarele, după care acestea vor fi reanalizate de comisie.
Dosarul lui Ieran - dat dispărut
Un alt revoluţionar care a trebuit să-şi completeze dosarul este Nicu Ieran. Acesta a declarat că dosarul său a dispărut de mai multe ori. „Am fost acuzat că am depus un document fals. Au zis că eu am scris cu mâna mea documente false ceea ce nu este adevărat. Din contră, eu am dat mai multe declaraţii pentru alţii că au participat la revoluţie. Am să-l dau în judecată pe Gheorghe Curta (n.n. preşedintele Fundaţiei Judeţene a Revoluţionarilor Arad)”, ne-a declarat Nicu Ieran.
2700 de procese
În altă ordine de idei, Morar Petrişor a precizat că, în momentul de faţă, comisia privind analizarea dosarelor este implicată în 2700 de procese, în care este acuzată „că a dat sau că nu a dat certificate. Trebuie să luăm în serios legea şi nu voi accepta nici un fel de presiune din partea nimănui”, a spus Morar.   
Pretenţii de revoluţionar?!
Cea mai îndrăzneaţă cerinţă a venit din partea unui revoluţionar care a cerut o legitimaţie prin care să poată vota în consiliile locale. „Vreau o legitimaţie să pot vota în consiliu local şi să anunţ autorităţile de ceea ce se întâmplă. Vă rog să faceţi d-voastră demersurile la Bucureşti să primim legitimaţiile”, a supus revoluţionarul. În replică, ministrul Morar a precizat că acest lucru nu este posibil, deoarece se încalcă legile democraţiei. „Cum credeţi că ne-ar privi lumea? Revoluţionarii se bucură deja de anumite facilităţi, iar pentru a avea dreptul să votaţi în consilii, trebuie să candidaţi la alegerile locale”. Deşi răspunsul nu l-a mulţumit pe revoluţionar, s-a trecut la alte probleme organizatorice şi anume foile de drum.
Cartuş pentru ministru
Un alt revoluţionar, care a spus că a lucrat la fabrica „Strungul” i-a înmânat ministrului Morar un cartuş, pe care îl are, conform spuselor acestuia, din timpul Revoluţiei din Decembrie ’89. Având în vedere legea privind regimul armelor şi muniţiilor, l-am întrebat pe ministrul Morar Petrişor ce va face cu cartuşul primit. Ne-a declarat că îl va preda generalului Voinea, la Bucureşti. Totuşi, rămâne întrebarea cum va transporta cartuşul cu avionul la Bucureşti. Răspunsul l-am primit tot de la ministrul Petrişor: „În bagaj”.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro