Social

Cauza mortii baiatului de 12 ani ? anchetata de autoritati

22.02.2007 ⋅ 0 comentarii

Decesul băiatului de 12 ani, survenit în urma unei intervenţii chirurgicale la apendicită, efectuată după ce iniţial pacientul a fost diagnosticat cu enterocolită a adus încă o dată o pată asupra imaginii tagmei medicale arădene, părinţii copilului acuzând medicii care l-au consultat pe copil de neprofesionalism. Atât conducerea spitalului Clinic Judeţean Arad cât şi Colegiul Judeţean al Medicilor au demarat o anchetă privind elucidarea cauzei producerii acestei tragedii.
Vă reamintim că băiatul a ajuns la spital cu febră, dureri şi diaree, medicii care l-au consultat oscilând în punerea unui diagnostic precis, dr. Cristian Geantă afirmând că boala a avut un debut nespecific. Abia a doua zi de la internare, copilul a fost supus unei intervenţii chirurgicale de apendicită, iar după alte câteva ore stare lui s-a agravat, acesta decedând.
 Acest caz a lansat tot felul de discuţii chiar în politica arădeană, voci ale Partidului Social Democrat susţinând că la Arad, „sistemul sanitar, condus pe criterii politice şi pe baza unor relaţii de rudenie, a făcut o nouă victimă. La aproximativ o lună de când soţia primarului năştea într-un spital din Ungaria, un copil a murit după o banală operaţie de apendicită.
Pentru aceeaşi intervenţie, în urmă cu câţiva ani, Gheorghe Falcă a beneficiat de servicii de lux la Spitalul Judeţean. Anul trecut, naşul său, preşedintele Traian Băsescu, a fost operat la Viena, iar apoi premierul Tăriceanu a optat la rândul său pentru o clinică din afara ţării.  Trei persoane puternice politic şi financiar- preşedintele, premierul, primarul Aradului- au demonstrat clar că nu au încredere în sistemul sanitar românesc. E de înţeles, doar ei sunt reprezentanţii celor care l-au adus în halul în care este astăzi !În contrapartidă, patru copii au murit în ultima perioadă la Arad din cauza condiţiilor dezastruoase din spitale.
Singurul lucru care pare să conteze pentru liderii politici ai Alianţei este faptul că, pe lângă că nu dau doi bani pe sistemul sanitar, scot profituri uriaşe din investiţiile şi achiziţiile instrumentate în totală discordanţă cu interesele publice".
Preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor, dr. Titus Ududec susţine că iniţial acest for s-a autosesizat cu privire la cazul copilului de 12 ani decedat în urma unei operaţii de apendicită, între timp însă aceştia primind şi o sesizare scrisă din partea părinţilor micuţului. „În primă fază ne-am autosesizat, iar  ulterior, părinţii copilului au depus la noi o sesizare. Am solicitat medicilor implicaţi în acest caz să ne prezinte câte o declaraţie cu ceea ce au de spus, după care vom înainta cazul comisiei de disciplină." În ceea ce priveşte acuzaţiile care se aduc sistemului sanitar şi mai ales medicilor arădeni prin vocea partidului politic amintit, dr. Ududec afirma: „E adevărat că în ultima perioadă am avut trei cazuri de deces la copii. Nu putem însă generaliza situaţia pentru că ea nu reflectă un fenomen. Fiecare caz are particularitatea lui, spre exemplu în ultimul caz se pare că pacientul nu a fost diagnosticat la timp. Referitor la faptul că unii dintre arădeni şi nu numai preferă să meargă la medici peste hotare, ce pot să spun. Pe de o parte nu sunt de acord, deoarece avem medici buni, competenţi. Se prea poate ca infrastructura, clădirile şi aparatura să nu fie din cele mai bune însă repet, avem medici competenţi. Pe de altă parte nu poţi interzice unei persoane să îşi caute medicul pe care şi-l doreşte chiar dacă acesta este în afara graniţelor ţării. Bineînţeles că e o chestiune legată de bani, asta pentru că nu toată lumea îşi permite să meargă la spitale în străinătate, însă după cum am spus, nimeni nu îi poate opri."
După cum v-am informat şi în numărul de ieri al ziarului nostru, părinţii copilului au depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad împotriva medicilor  care l-au consultat pe băiat printre care se numără dr. Carmen Lucan, dr. Cristian Geantă, dr. Zeno Moldovan, respectiv dr. Henry Orakwe. Părinţii disperaţi nu vor despăgubiri financiare, ei vrând doar ca cei pe care îi consideră vinovaţi pentru moartea lui Daniel, fiul lor, să plătească pentru greşeala lor.
Surprinzător sau nu este faptul că la nivelul judeţului nu a fost înregistrat nici un caz de malpraxis. Comisia de malpraxis,  înfiinţată abia la finele anului 2006 are în componenţa sa reprezentanţi ai mai multor instituţii printre care Colegiul Medicilor, Autoritatea de Sănătate Publică, Consiliul Local Municipal, însă, după cum spuneam, nici un medic nu a fost sancţionat de malpraxis, nici unui medic nu i s-a retras dreptul de a profesa pentru o culpă medicală. Cu siguranţă nu suntem în măsură şi nici nu ne permitem să aducem acuze nefondate vreunui cadru medical însă nici nu putem să nu ne gândim la zicala că întotdeauna „mortul e vinovat".

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Madiana Mican ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro