Informatii

Pecica ? orasul santier

23.02.2007 ⋅ 0 comentarii

„Modul în care am gândit dezvoltarea localităţii, în noul Plan Urbanistic General, dă posibilitatea să ne organizăm mai bine, să schiţăm mai bine strategiile de dezvoltare ale oraşului Pecica, în deplină concordanţă cu priorităţile pe care le au cetăţenii”, ne mărturisea recent  Iustin Cionca, primarul oraşului.
Iar ceea ce părea doar un plan bine întocmit pe hârtie, prin eforturile Executivului oraşului, acesta a început să prindă un contur tot mai evident şi în realitate. Iar dovada că aşa stau lucrurile sunt şi instantaneele surprinse în urmă cu putin timp pe mai toate străzile oraşului, din care vă prezentăm şi dumneavoastră câteva dintre cele mai sugestive.
Apă şi gaz
Alimentarea cu apă a oraşului, realizată prin Programul Samtid, va fi finalizată în întregime până la sfârşitul anului, chiar dacă s-au înregistrat unele întârzieri cauzate de inadvertenţele apărute între proiectul tehnic şi realitatea din teren: „Cauza acestor întârzieri o reprezintă slaba calitate a proiectului tehnic, realizat de Consultanta Halcrow, care a făcut proiectul din birou, fără să se deplaseze în Pecica. În momentul execuţiei lucrării am constatat că proiectul nu corespunde realităţii. Au fost necesare multe modificări, pentru care aprobările se obţin foarte greu”, susţine primarul Iustin Cionca. Dar, lucrurile au fost puse la punct, cu implicarea tuturor factorilor de răspundere, aşa încât graficul de execuţie al investiţiei să se respecte cu sfinţenie de aici înainte.
La reţeaua de gaz, în schimb, nu au existat astfel de poticneli, iar lucrarea înregistrează progrese evidente pe zi ce trece. Şi pentru că iarna a fost aproape ca vara, în ultimele câteva zeci de zile s-au realizat 17 kilometri de reţea, cu 5 kilometri în plus faţă de planul iniţial. Lungimea totală a reţelei de gaz  este de aproximativ 75 de kilometri, iar pecicanii vor avea gaz la...aragaz înainte de a rugini frunzele.
Şantierele...viitorului
Dar intenţiie edililor din Pecica, de a schimba în bine viaţa locuitorilor şi faţa oraşului, nu se opreasc aici. În 2007 se are în vedere modernizarea şi pavarea trotuarelor, drept pentru care s-a şi alocat suma de 1 milion de lei noi. De asemenea, amenajarea pieţei agroalimentare, a spaţiilor verzi cu mobilierul stradal aferent sau refacerea artezienei de la Octogon, sunt alte proiecte care vor prinde viaţă în acest an.
La rândul ei, Casa de Cultură are alocată suma de 400 000 de lei pentru investiţii, dar se va încerca şi obţinerea de bani din fondul special destinat oraşelor mici. „Dorinţa autorităţilor este de a o transforma într-o instituţie complexă, care poate funcţiona şi ca sală de spectacole, cinematograf etc.
Tot în aceeaşi clădire urmează să fie amenajat studioul postului local de televiziune, care a început deja să emită”, a afirmat cu mândrie primarul Iustin Cionca.
În loc de concluzii
Surprinzător sau nu, planurile administraţiei nu s-au oprit aici, existând preocupări în privinţa sporirii numărului de locuri de muncă, a construcţiei de locuinţe, a realizării de drumuri şi poduri sau pentru asigurarea unor condiţii deosebite la şcoli şi grădiniţe sau în domeniul sanitar. Acum, să nu se înţeleagă că primarul nu are şi el contestatarii săi, cu toate aceste realizări ale sale, dar, aşa cum se spune, într-o familie nu-i poţi mulţumi pe toţi, darmite într-un oraş ca Pecica unde, însăşi relizările primarului în funcţie reprezintă tot atâtea motive de frustrare şi nemulţumire pentru opozanţii săi. Oricum, şi eu, după ce am stat şi l-am ascultat câteva ore bune pe Iustin Cionca vorbind cu însufleţire inclusiv despre zecile de proiecte europene pe care fie le-a accesat deja, fie e pe punctul să le acceseze, mi-am zis „Hai, dom-le, chiar aşa?!” Însă, când m-a îmbiat să-mi pun cizmele de cauciuc în picioare şi să o apucăm pe care stradă doresc eu, ca să mă conving că nu a exagerat cu nimic, nu mi-a mai rămas decât să fac fotografiile de rigoare şi să concluzionez pentru mine: „E adevărat, multe le-a făcut cu mintea lui şi cu aprobarea consilierilor pe care a ştiut să-i atragă de partea sa. La fel de multe le-a făcut şi cu sprijinul politic de rigoare, ştiut fiind că fieful P.D.-ului din judeţ e la Pecica. Şi, până la urmă, care-i problema, dacă le face pentru concetăţenii săi, dovadă că au avut încredere în el şi l-au ales din primul tur de scrutin al alegerilor locale? Cred că nici una, iar asta explică de ce Pecica a cunoscut în ultima perioadă un boom al investiţiilor de tot felul”.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Nicolae Oprean ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro