Politic

Agricultorii, in atentia senatorului Aurel Ardelean

23.02.2007 ⋅ 0 comentarii

Senatorul PRM de Arad, Aurel Ardelean, a susţinut o declaraţie politică în sprijinul agricultorilor arădeni. Liderul PRM Arad a semnalat faptul pericolul falimentului pentru producătorii autohtoni atât agricoli cât şi din industria alimentară în condiţiile în care aceştia nu vor fi sprijiniţi întrucât contrar aşteptărilor aderarea la Uniunea Europeană a creat  neliniştii  legate în principal  de implicaţiile noului lor statut.
Întrebările consumatorilor
„Cele mai multe întrebări vin din partea consumatorilor, deja se discută în mass-media despre creşterea preţului la pâine şi la produsele din carne. Îngrijorarea este vizibilă în rândul producătorilor întrucât în acest moment nu este clar ce se va întâmpla. Agricultura şi industria alimentară românească  au beneficiat de o situaţie extrem de favorabilă până în prezent, la 1 ianuarie 1995, când a intrat în vigoare acordul de creare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, au fost puse în practică rezultatele negocierilor multilaterale din cadrul Rundei Uruguay. România a putut astfel să profite de statutul de ţară în curs de dezvoltare, statut care îi permitea să stabilească, nivelul protecţiei la frontieră în faţa produselor similare din Uniunea Europeană şi nu numai” a precizat Aurel Ardelean.
Zidul Berlinului
Senatorul PRM a spus că „României i s-a dat mână liberă să se protejeze cât vrea în faţa concurenţei  produselor străine dorindu-se practic evitarea situaţiei ca piaţa românească de desfacere să fie transformată într-o piaţă de desfacere pentru produsele străine. Guvernele anterioare datei de 1 ianuarie 2007 au ridicat un adevărat  de zid al Berlinului comercial. Pentru unele produse agricole, protecţia la frontieră a depăşit chiar 300%. Explicaţiile oficialilor români erau teoretic cât se poate de plauzibile:  stimularea  investitorilor străini astfel încât aceştia să producă în ţară, pentru a reduce importurile. Rezultatele nu au fost însă nici pe departe cele aşteptate. Doar două, trei produse, printre care şi berea, au profitat de noua situaţie.
Nici Uniunea Europeană, nici CEFTA nu au reuşit să determine România  să liberalizeze comerţul cu produse agricole înainte de aderare. La umbra unei puternice protecţii tarifare au crescut permanent costurile producătorilor români.
S-a ajuns la situaţia cu totul anormală ca, într-o ţară cu un extraordinar potenţial agricol, produsul românesc să devină necompetitiv pe propria piaţă. Din aceleaşi motive s-au pierdut şi pieţe externe, astfel , de ani buni, România importă de trei-patru ori mai mult decât exportă produse agroalimentare şi în acest moment nu există premize pentru o ameliorare”.
Momentul zero             
Conform celor declarate de senatorul Ardelean, „a sosit însă momentul zero, momentul adevărului,  la 1 ianuarie 2007, când zidul comercial s-a prăbuşit şi sa produs eliminarea unor bariere tarifare de 40-50%, cât au fost până în ultimul moment la produsele agroalimentare. Acest fenomen va avea un impact major asupra preţurilor de import. Consumatorii se vor bucura de produse străine mai ieftine, dar producătorii autohtoni vor trece prin momente foarte grele, din cauza politicii falimentare promovate după 1989, în agricultura şi industria alimentară”.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro