Informatii

La Universitatea de Vest ?Vasile Goldis? - Evaluarile de tip european on-line - apreciate de studenti

02.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Interviu cu prof. univ.dr. Aurel Ardelean, rector al UVVG 

R: Domnule Rector, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a generalizat în contextul promovării ideii de calitate şi a spiritului Bologna în sesiunea de iarnă 2007 evaluarea cunoştinţelor  studenţilor de tip on-line. În ce context şi care este feed-back-ul din partea studenţilor?
A. Ardelean: Contextul este deosebit de onorant pentru Universitatea noastră. Prin Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 13008 / 28.11.2006 Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” este una din cele 10 universităţi pilot din România pentru experimentarea standardelor de calitate academică ale Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Lista cuprinde universităţi de prestigiu ca: Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Universitatea „Transilvania” din Braşov,  Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu etc.
Recent la Arad domnul Prof.univ.dr. Adrian Miroiu, directorul programului de audit a deschis oficial programul de pilotaj la Universitatea noastră în prezenţa mediei arădene.
Într-o universitate  care îşi doreşte o poziţie de frunte în ranking-ul calităţii academice din România, modernizarea evaluării cunoştinţelor studenţilor este o dimensiune obligatorie. Senatul Universitar a aprobat generalizarea evaluărilor de tip on-line şi datorită faptului că viitorii noştri absolvenţi vor lucra într-o piaţă a forţei de muncă europeană globalizată. Din sondajele noastre şi ale Consiliului Consultativ al Studenţilor feed-back-ul este favorabil. Studenţii consideră că noul mod de evaluare este mai obiectiv, mai rapid şi folosirea tehnologiilor IT este firească într-o Universitate a Mileniului III.
R: Vocaţia europeană a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad este cunoscută la nivel naţional şi internaţional. Care sunt principalele repere ale anului  2007?
A. Ardelean: În calitatea noastră de membri ai Asociaţiei Universităţilor Europene, ai Asociaţiei Universităţilor Dunărene şi ai Federaţiei Europene a Şcolilor Superioare, organism participativ al Uniunii Europene, avem un dens program la Arad de manifestări ştiinţifice cu participare internaţională.
Sunt de remarcat in primul rând a XVII-a ediţie a „Zilelor Academice Arădene” din 11-13 mai 2007 cu participanţi din 8 ţări şi a IX-a Conferinţă Euroregională a Asociaţiei Ştiinţifice Dunăre-Mureş-Criş-Tisa, ai cărei membri fondatori suntem.
La Şcolile de vară „Biologie, patologie moleculară. Biotehnologii” şi „Managementul biodiversităţii în spaţiul rural românesc” ne bucurăm de parteneri academici europeni de prestigiu: Academia de Ştiinţe din Paris, Academia Regală de Ştiinţe Stockholm, Universitatea din Lille, Universităţile Uppsala, Padova, Tübingen, Rottenburg şi Academia Română.
R: Participarea dumneavoastră la Congresul de microscopie electronică de la Sapporo – Japonia, recentele întâlniri la Ambasada Indiei şi Ambasada Republicii Populare Chineze din Bucureşti dovedesc un interes special pentru spaţiul academic asiatic. Care sunt posibilele beneficii pentru Universitatea dumneavoastră?
A. Ardelean:  Începând cu anul 2002 când domnul Ajai Mahotra, ex-ambasadorul Indiei la Bucureşti  a primit la Arad din partea Senatului Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad titlul de Doctor Honoris Causa şi ulterior prin vizita noastră în China am identificat posibilităţi de cooperare academică în cercetarea ştiinţifică  şi mobilităţi de cadre didactice şi studenţi. Suntem interesaţi în special de domeniul bio-medical, performanţele asiatice în domeniu având o recunoaştere internaţională. La capitolul beneficii, vă rog să notaţi şi participarea delegaţiei Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad la ECO SUMMIT-ul 2007 de la Beijing, invitaţie pe care o onorăm cu lucrări ştiinţifice din domeniul ecologic şi bio-medical.
R: În ce măsură într-o Universitate pilot în managementul calităţii, cercetarea ştiinţifică răspunde standardelor de referinţă?
A.Ardelean: Sintetic vă rog să consemnaţi că avem în derulare granturi şi proiecte de cercetare ştiinţifică internaţională de peste 4 milioane de euro, în programe de excelenţă ca: CEEX, BIOTECH, MATNANTECH, Academia Română şi în cadrul programului IMPACT.
Programul IMPACT este coordonat de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, proiectul câştigător al Universităţii noastre fiind „Platforma de cercetare interdisciplinară în domeniul biologiei celulare şi moleculare, al biotehnologiiilor”. Platforma realizată la standarde U.E. va servi atât cercetării ştiinţifice de excelenţă în cadrul consorţiilor naţionale şi internaţionale cât şi a formării profesionale în cadrul programului de master, doctorat şi postdoctorat.
R: Vă rog, domnule Rector, pentru publicul cititor să punctaţi în ce constă dimensiunea antreprenorială a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
A.Ardelean: Îmi face plăcere să subliniez că pe lângă educaţie oferim o gamă largă de servicii de consultanţă, proiectare, cercetare aplicativă dedicată tuturor actorilor din mediul economic şi social. Doresc să invit  şi cu acest prilej agenţii economici din Arad să ofere burse private studenţilor noştri în condiţiile Legii 367 / 2004 premisă pentru dezvoltarea unor parteneriate între instituţiile noastre.
Am câştigat la finele anului trecut  un Proiect  Phare CES-TVET, în cadrul unui Consorţiu cu Academia de Ştiinţe Economice Bucureşti şi alte trei universităţi de prestigiu din România în cadrul Programului de Coeziune Economică şi Socială cu parteneri antreprenoriali.
Vizita recentă a domnului Preşedinte al Agenţiei Naţionale  pentru Sport OCTAVIAN BELU  la Facultatea de Educaţiei Fizică şi Sport a Universităţii noastre a marcat preţuirea de care se bucură performanţele europene şi mondiale  ale studenţilor noştri campioni. Vă rog să consemnaţi în final că Senatul Universitar consideră că acestea sunt un aport al instituţiei noastre la promovarea imaginii Aradului în lume.
R: Vă mulţumesc.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: D.A ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro