Social

Munca la negru -sanctionata cu peste o suta de mii de lei

07.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Neîncheierea contractului individual de muncă pentru angajaţi se pedepseşte cu  o amendă de până la 100 de mii RON.  Pentru identificarea neregulilor pe această temă, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au organizat mai multe acţiuni de control. În ultima perioadă au fost identificaţi 40 de angajatori care aveau muncitori fără forme legale de angajare.
Din totalul celor 40 de agenţi economici, au fost identificate 76 de persoane, din care 27 femei, care nu aveau încheiat contract individual de muncă. Pe lista firmelor  în cadrul cărora au fost identificate persoane care nu au semnat un contract de  muncă sunt: SC ANFEDO COMPANY SRL, din Arad, care, pentru şapte persoane angajate fără forme legale a primit o  amendă de 14.000 lei RON; SC C&C GEN – EMA CONSTRUCT SRL, din Arad, care a primit o sancţiune contravenţională cu o valoare de 8.000 lei RON; SC MEDCO TRUST SRL, din Arad – 5 persoane –  7.500 lei RON.
Totalul amenzilor aplicate pentru munca fără forme legale se ridică la 118.000 lei RON.
„Fiecare viitor angajat trebuie să cunoască că nu poate fi ţinut în perioada de probă fără să nu aibă încheiat contract individual de muncă. În plus, acest contract se încheie în 3 exemplare din care unul revine salariatului, în termen de 20 de zile de la data încheierii lui, vizat de ITM Arad. Pentru ambele părţi implicate, lucrător şi angajator, munca fără forme legale are repercusiuni, şi anume:  persoana care prestează munca fără forme legale nu beneficiază de asistenţă medicală gratuită, în cazul unui consult medical sau în cazul unei intervenţii chirurgicale, nu beneficiază de concediu de odihnă, nu are vechime în muncă, în cazul producerii unui eventual accident de muncă, nu beneficiază de tratament gratuit, trebuind să plătească inclusiv spitalizarea, etc. Angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta", afirmă inspector şef al ITM, jr. Marius Amzulescu.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M. Mican ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro