Informatii

De la 1 aprilie se ?nfiinteaza Administratia Finantelor Publice pentru Contribuabilii Mijlocii

12.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Începând cu 1 aprilie a.c., în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice se înfiinţează Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabilii Mijlociii.
„Reorganizarea face parte din programul de reformă al administraţiei fiscale, care are ca obiectiv  întărirea  capacităţii administrative şi alinierea la standardele europene privind administrarea fiscală şi asistenţa acordată contribuabililor”, afirmă ec. Petru Haş, director general al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice.
În categoria firmelor care se vor afla sub „lupa” noii administraţii financiare se regăsesc contribuabilii care au înregistrat o cifră de afaceri raportată la 1 decembrie 2005 între 10 şi 70 de milioane de lei, precum şi  contribuabilii cu domiciliul fiscal pe raza fiecărui judeţ  aflaţi în procedura insolvenţei pentru creanţe fiscale mai mari de trei milioane de lei. „Pentru că la nivelul judeţului Arad existau 200 de firme care să corespundă criteriile menţionate, Ministerul de resort a scăzut plafonul până la atingerea acestui număr. Pe lângă acestea, administraţia pentru contribuabilii mijlocii va administra şi alte 469 de societăţi, precum 27 subunităţi ale contribuabililor mijlocii din Bucureşti, 115 subunităţi ale unor contribuabili mijlocii din alte judeţe, respectiv 327 de subunităţi ale contribuabililor mari din capitală”, susţine Camelia Dogariu, şef al Administraţiei finanţelor publice pentru contribuabilii mijlocii. 
După experienţa Bucureştiului, unde funcţionează o asemenea structură de aproximativ un an, Aradul a primit ca target încasarea plăţilor contribuabililor administraţi în proporţie de peste 95%.  Chiar dacă numărul personalului nu s-a lărgit, funcţionarii publici care lucrează în acest segment vor fi privilegiaţi, intenţia Ministerului fiind ca această structură să fie una de elită, atât din punctul de vedere al profesionalismului, cât şi a condiţiilor de muncă ale salariaţilor, referindu-ne ca dotare cu tehnică de calcul şi ca amenajare a spaţiului.
Prin această nouă reorganizare, conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor consideră că va fi rezolvată şi problema rambursării de TVA, în condiţiile în care numărul mare de agenţi economici cărora ar trebui să li se calculeze aceste sume  este semnificativ, iar timpul de aşteptare era destul de extins. „În condiţiile în care la Arad se lucrează mult pentru export, avem multe firme care solicită rambursarea de TVA, iar noi nu le puteam răspunde în termen solicitărilor dumnealor, punându-i aşadar în situaţia în care trebuia să acceseze credite bancare pentru a-şi achita alte plăţi. Odată cu înfiinţarea noii structuri însă, în termen de 15 zile, agenţii economici vor putea beneficia de aceste servicii de calculare a sumei ce li se va rambursa de la TVA”, afirmă ec. Petru Haş.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Madiana M. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro