Informatii

CAZURI SI NECAZURI

24.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Nici n-am intrat bine în U.E…
Nici n-am intrat bine în Uniunea Europeană că ne-am dat deja cu stângul în dreptul prin acea aşa-zisă taxă de primă înmatriculare asupra căreia U.E. ne cere imperativ să renunţăm! Culmea este că exact cu două zile înainte de a fi traşi de urechi de U.E. pe tema aceasta, ministrul Finanţelor dădea asigurări liniştitoare la televizor că „n-ar fi nici o problemă cu taxa” şi mai ales, cu U.E. care ne-ar fi cerut „doar să mai medităm asupra taxei”. Respectiv, asupra, cuantumului ei, dar în nici un caz asupra anulării acesteia…
O minciună nici că se poate mai sfruntată dovedită de hotărârea Comisiei Europene de a trimite o scrisoare guvernului României prin care i se cere să renunţe la această taxă, aceasta fiind fondul problemei şi nu mărimea taxei a scăldat-o tot timpul Sebastian Vlădescu, ajuns mai marele Finanţelor datorită prietenului său, Tăriceanu. „Trebuie să introducem această taxă pentru a nu ajunge lada de gunoi a Europei” molfăia el în barbă – fără a îndrăzni să se uite în ochii telespectatorilor. Ca să vezi unde stă, patriotismul! Adică, aducerea unor mărci celebre de maşini precum Mercedes, VW., Audi, Opel şi altele asemenea, în general, nu mai vechi de 8-9 ani (pentru că aceasta era „vârsta” maşinilor străine aduse în ultimii ani) ne-ar transforma în lada de gunoi a Europei şi nu cele 1.500.000 de Dacii, cele mai multe vechi de 20 de ani şi chiar mai mult.
Cât fariseism din partea ministrului Finanţelor, care nu vrea să recunoască că la mijloc nu este altceva decât interes! Interesul lui să mai aducă un ban la bugetul atât de anemic al României şi interesul prietenului său, Tăriceanu proprietarul unei firme de import a unor maşini noi (Citröen) şi care prin liberalizarea tranzacţiilor cu maşini după intrarea în U.E. i-ar cam „şifona” afacerile. Acestea şi nimic altceva explică încăpăţânarea cu care Vlădescu pe faţă şi Tăriceanu din umbră îi tot dau înainte cu taxa de primă înmatriculare şi cu protejarea, chipurile, a mediului.
Culmea este că şi oficialii U.E. le-au spus-o de la obraz la obraz că nu cred în chestia cu „salvarea” mediului, dar cei doi o ţin una şi bună! De ce, o ştie toată lumea…
După cum se aude ei pregătesc o contramăsură care se va lăsa cu un scandal şi mai mare. Despre ce este vorba? Ţinând seama că U.E. interzice impunerea unor taxe la produsele aduse din ţările U.E. mai mari decât taxele unor produse similare interne, Tăriceanu şi Vlădescu vor să introducă o taxă de primă înmatriculare şi la maşinile deja înregistrate supuse vânzării. Adică, dacă vinzi o Dacie de 15 ani, cumpărătorul va fi obligat pe lângă preşul maşinii şi o taxă la înmatricularea ei pe numele noului proprietar, taxă care va trebui să fie egală cu taxa de primă înmatriculare care se plăteşte acum pentru maşinile aduse din străinătate. Cum se va proceda? Probabil, taxa de primă înmatriculare va fi coborâtă de la nivelul, ameţitor la care se află în prezent (150-8.000 de euro, de zeci de ori mai mare decât în Ungaria unde ea a fost de 100-2000 de euro). Spunem că în Ungaria taxa a fost pentru că guvernul ungur a fost obligat să anuleze taxa şi să restituie celor 70.000 de şoferi ghinionişti taxa încasată ilegal conform U.E.
Spre acelaşi rezultat se îndreaptă lucrurile şi în Polonia. Şi, în mod sigur şi în România. Dacă celor doi (încă, dar pentru cât timp?) membrii din Guvern nu le va „puia” te miri ce mintea… Că la asta se pricep!
Cel mai tare din parcare!
Au devenit de-acum de o banalitate crasă şicanele dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu-Tăriceanu, tot mai mulţi schimbând imediat canalul când unul dintre cei doi (sau, mai rău, amândoi!) apar la televizor, circul dintre cele două Palate dezvăluind caracterul clasei noastre politice şi, îndeosebi, a vârfurilor acesteia! Greu de spus cum se va termina spectacolul de mahala, oricum la sfârşitul lui – pentru că va trebui să existe un sfârşit – Călin Popescu-Tăriceanu va fi terminat ca om politic. O pierdere care ce-i drept, nu va îndurera prea multă lume. Şi, cu cât mai devreme, cu atât mai bine!
Interesantă însă se anunţă evoluţia celuilalt personaj, Traian Băsescu care în pofida scandalurilor în care este implicat până în gât se pare că încă se menţine într-o poziţie favorabilă în sondajele de opinie. Cât timp, rămâne de văzut. Oricum el este convins că în prezent şi încă… 100 de ani rămâne cel mai tare din parcare! Cel puţin aşa lăsa să se înţeleagă şi la discuţia de mahala – a se citi, ultima întâlnire de la Cotroceni cu conducerile partidelor parlamentare – cu Dan Voiculescu, când plin de el Traian Băsescu îl provoca la o cursă prezidenţială pe liderul Partidului Conservator.
În mod cert, într-o competiţie cu Dan Voiculescu, Traian Băsescu nu ar mai avea nici un fel de probleme, după cum nu ar avea nici cu un alt lider de partid de la ora  actuală, situaţie care însă arată nu că Traian Băsescu este de neînlocuit sau de nebătut, ci că toţi, dar absolut toţi aceştia sunt nişte fantoşe, nişte târâie-brâu şi vorbe goale, ajunşi lideri fie printr-o te miri ce împrejurare, fie printr-un şir de puciuri aşa cum s-a întâmplat cu cel mai mare guraliv dintre lideri, cel al P.S.D.-ului. De aceea şi numai din acest motiv nu are Traian Băsescu concurent la ora actuală, ceea ce îl face să se dea tot timpul rotund, jignind pe oricine şi comportându-se… marinăreşte (era să spunem, birjăreşte).
Ceea ce refuză să creadă Traian Băsescu este că o asemenea situaţie nu poate continua la neşfârşit. Că ea are şi va avea un sfârşit. Sfârşit care poate ar putea să însemne plecare sa de la Cotroceni. Iar unele semne ale începerii deteriorării soclului pe care se află Traian Băsescu au început să apară.
Chiar dacă el este sau pare la ora actuală cel mai tare din parcare!

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Mircea Dorgoşan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro