Informatii

Canalizarea pluviala uitata de autoritati dar readusa in prim plan de? ploaie!

24.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Sistemul pluvial de canalizare a constituit de-a lungul timpului subiect aprig de dispute între instituţiile statului. După 1989 când s-au trezit cu o serie de probleme pe cap iscate de transferul proprietăţilor, a administrării şi a întreţinerii diverselor obiective, autorităţile, de o potrivă locale şi centrale, au decis aceste împărţiri pe diverse criterii şi algoritmi, dar în timp s-au trezit că au omis o parte din „bunuri“ sau atribuţii. Este şi cazul canalizării pluviale, întreţinerea acesteia rămânând o bună bucată de vreme fără stăpân dar şi fără doritori, deoarece activitatea în sine nu este prea rentabilă.
Astfel, cu toate că se află în proprietatea administraţiilor locale, care au obligativitatea de a le întreţine, fie prin servicii proprii fie prin contracte încheiate cu terţi, canalizarea pluvială nu pare un subiect care să stârnească prea tare interesul celor îndreptăţiţi să se ocupe de ea.
Dovadă în acest sens stau situaţiile create de fiecare dată când asupra oraşului se abate câte o ploaie. Din păcate toate străzile din oraş sunt pline de canale înfundate, care nu pot face faţă debitelor de ape de ploaie adunate, spre disperarea pietonilor care sunt primii „beneficiari“ ai bălţilor create la marginea trotuarelor.
Şi în cazul în care aceste canale nu sunt înfundate, nu putem să spunem şi să ne bucurăm că situaţia ar fi mai bună. Apa tot nu ajunge să se scurgă unde ar trebui deoarece lucrările efectuate de-a lungul timpului pe lângă aceste canale, le-au poziţionat în unele cazuri cu mult deasupra nivelului carosabilului, ori fizica simplă ne spune că apa nu se va scurge niciodată… în sus. În alte situaţii, carosabilul este atât de denivelat, încât apa şi-a format bine mersi un traseu care  ocoleşte milimetric gurile de canal. Curat ghinion!
Trebuie însă să recunoaştem că la înfundarea canalelor pentru scurgerea apelor pluviale contribuie din greu şi unii arădeni certaţi cu normele elementare de bun simţ şi care consideră că toate resturile şi ambalajele care le prisosesc pot fi aruncate la întâmplare.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Claudia Adjudeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro