Informatii

Reglementari privind sacrificarea si comercializarea mieilor

28.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Având în vedere apropierea sărbătorilor de Paşti şi modificarea condiţiilor de sacrificare şi comercializare a mieilor, prefectura Arad a organizat ieri o întâlnire la care au fost invitaţi toţi primarii din judeţ pentru a le face4 cunoscute aceste reglementări. Din păcate însă, din cele 78 de primării din judeţul Arad au fost reprezentate doar aproximativ 40.
Astfel primarii prezenţi au fost instruiţi cu privire la noile măsuri în ceea ce priveşte sacrificarea mieilor înaintea Sărbătorilor Pascale. Pentru a putea răspunde tuturor nelămuririlor, la întrunire au participat şi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în acest sens, respectiv Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia Sanitar Veterinară, Inspectoratul de Poliţie şi Inspectoratul de Jandarmi.
 „Este un subiect foarte sensibil şi în urma discuţiilor avute cu cei de la Bucureşti, am decis să organizăm această instruire cu toţi primarii din judeţ. Ei trebuie să ştie cel mai bine care este legislaţia în vigoare şi ce măsuri trebuie să ia în plan local pentru respectarea acesteia“ a declarat Gavril Popescu, prefectul judeţului Arad. Acesta a adăugat că există noi reglementări în ceea ce priveşte sacrificare mieilor, dar şi legate de transportul şi comercializarea acestora.
Cu această ocazie, reprezentantul DSVSA Arad  a explicat că inspectorii săi vor organiza controale şi verificări în perioada următoare, pe baza unui program stabilit la nivelul direcţiei în tot judeţul pentru a se asigura de respectarea condiţiile sanitar-veterinare în toate târgurile de animale, pieţe agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare etc.
Astfel, în perioada 30 martie-8 aprilie inspectorii DSV vor asigura permanenţa, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică atât la nivelul municipiului cât şi în circumscripţiile din judeţ.
De asemenea au fost discutate şi aspecte legate de autorizarea temporară a unor puncte de tăiere a mieilor, primarii prezenţi nearătându-se interesaţi de obţinerea unor astfel de autorizaţii. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare, Sorin Iercan, a declarat că nu se aştepta la acest lucru în condiţiile în care există zone în judeţ încă descoperite din acest punct de vedere. Acesta a adăugat că nu sunt amenajate astfel de puncte pe Valea Mureşului, la Săvârşin,  la Hălmagiu, Gurahonţ, Sebiş, Ineu sau la Pâncota şi Vinga.
Sorin Iercan a mai precizat că situaţia se poate rezolva foarte uşor prin depunerea unei cereri de către administraţiile locale în urma căreia specialiştii direcţiei se deplasează la faţa locului şi amenajează temporar un astfel de punct.
În judeţul Arad există doar două unităţi pentru sacrificări cu autorizaţie permanentă: Ropilin şi RB Prod, iar în regim de autorizare temporară, pe o perioadă de 10 zile, sunt avizate puncte de sacrificare în zona Chişineului Criş-Costrans Oil SRL; pentru zona Şiria -la Mâsca SC Caia şi la Şiria-SC Agrima SRL; la Lipova-AF Moni.
În ceea ce priveşte comercializarea carcaselor de miei, aceasta se poate face doar însoţită de certificatul de la medicul veterinar din zona de origine şi doar în zone autorizate în acest sens. De exemplu în municipiul Arad, astfel de produse se vor putea cumpăra la Piaţa Catedralei şi Piaţa Mihai Viteazul.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Claudia Adjudeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro