Informatii

Se cauta 6 milioane de euro pentru Cetatea Ineului

31.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Cetatea Ineului a fost ridicată în jurul anilor 1290-1300 de către un cneaz român şi în prezent este cel mai important monument istoric. Aceasta a devenit centrul unui domeniu de importanţă strategică după anul 1541, odată cu constituirea principatului autonom al Transilvaniei.
De-a lungul timpului această cetate a fost asediată în repetate rânduri, fiind ocupată de către armata turcă, mai apoi trecând sub stăpânirea marelui voivod Mihai Viteazul, pentru ca după anul 1645, cetatea Ineului să fie reconstruită, sub conducerea lui Gavril Haller. Edificiul are o formă pătrată, străjuită la colţuri de patru bastioane de apărare.
În prezent, administraţia locală lucrează la găsirea unor soluţii de finanţare a proiectului de reabilitare şi refuncţionalizare.
Astfel, conform temei-program lansată de autorităţi, cetatea din Ineu ar putea fi revitalizată într-un  real obiectiv turistic care să cuprindă spaţii de cazare, spaţii pentru expoziţii şi spaţii pentru servicii. Conform proiectului demarat, cetatea va beneficia şi de amenajarea unui foyer multifuncţional care să poată găzdui spectacole, gale sau  prezentări.
Lucrările de reabilitare, restaurare şi refuncţionalizare ale cetăţii sunt estimate la aproape 6 milioane de euro, bani pentru care administraţia locală a depus întreaga documentaţie la Ministerul Culturii. În prezent se caută şi soluţii alternative pentru obţinerea finanţării proiectului, fie ele externe sau interne.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Claudia Adjudeanu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro