Informatii

AUREL ARDELEAN ? ?FLORA SI VEGETATIA JUDETULUI ARAD?

31.03.2007 ⋅ 0 comentarii

Editura Academiei Române, Bucureşti, 2006

„Flora şi vegetaţia judeţului Arad" reprezintă o monografie botanică apărută ca o sinteză a numeroase articole şi cărţi, publicate anterior de către autor, singur sau în colaborare. Putem afirma, deci, că această lucrare are ca precedent o experienţă acumulată în timp şi se bazează pe multe deplasări în teren efectuate  de autor, care a combinat experienţa personală cu datele din literatură referitoare la acest subiect.
Cele 6 capitole ale lucrării sunt foarte bine echilibrate şi se desfăşoară pe 508 pagini, cuprinzând, într-o descriere şi analiză minuţioase, toate aspectele resurselor vegetale din judeţul Arad.
În primul capitol se face descrierea condiţiilor fizico-geografice, geologice, pedologice şi climatice din regiune, cu rol determinant în evoluţia covorului vegetal, fără să intre în amănunte nesemnificative pentru subiectul tratat. Diversitatea mare a factorilor fizico-geografici, de la câmpie la munte, a determinat şi o mare diversitate vegetală, surprinsă de autor în capitolele de floră şi vegetaţie.
Aprecierea ca „lucrare monografică" nu este gratuită, ea se bazează  pe faptul că autorul analizează 3 regnuri: Protoctista, Fungi şi Plantae. Pentru fiecare regn se face o enumerare a speciilor la care sunt consemnate răspândirea în judeţ, cu locaţiile corespunzătoare, folosind atât datele din literatură cât şi cercetările proprii. La plante vasculare s-a venit în plus şi cu apartenenţa fitocenotică, bioforma, geoelementul şi indicii ecologice (U, T, R).
Floristica
Conspectul floristic cuprinde 1424 specii din care 539 specii de fungi, 178 specii de licheni, 229 specii de biofrite şi 1192 specii de cormofite cu 395 infrataxoni şi 71 specii hibride.
Distribuţia speciilor reflectă evident corelaţia dintre floră şi factorii fizico-geografici din judeţ, care se desfăşoară de la zone joase de câmpie până la munţi de înălţime medie. Analiza globală a elementelor floristice formează baza pentru raionarea fitogeografică a regiunii, încadrată în subregiunea Eurosiberiană, provincia Central-europeană şi provincia Daco-ilirică.
63 de specii de plante
Lista cu un număr de 63 de specii de plante vasculare rare, endemice şi pericliate este binevenită, pentru a intra în atenţia tuturor iubitorilor naturii în vederea ocrotirii şi protecţiei ca bunuri de patrimoniu.
Pentru cei interesaţi de importanţa economică a florei spontane, s-a realizat un subcapitol separat care cuprinde sugestii utile privind potenţialul resurselor vegetale aflate pe teritoriul judeţului.
Un capitol important îl reprezintă studiul privind vegetaţia judeţului Arad. O privire generală asupra stării actuale arată că pădurile ocupă în prezent 25% din suprafaţa judeţului, cifră sub media europeană, explicată prin întinderea mare a câmpiei dar şi prin  extinderea suprafeţelor agricole şi de pajişti, în detrimentul vegetaţiei forestiere.
Distribuţia vegetaţiei urmează geomorfologia zonei şi cuprinde 3 etaje: etajul planar, etajul colinar şi etajul montan, iar în cadrul fiecărui etaj diversificarea se produce datorită substratului geologic, solurilor, înclinaţiei şi expoziţiei versanţilor.
Asociaţiile vegetale
În judeţul Arad au fost identificate prin cercetări proprii şi pe bază de literatură un număr de 62 asociaţii vegetale care cuprind lichenocenoze, briocenoze şi cormocenoze.
Pentru fiecare asociaţie este menţionată structura cenotică, speciile caracteristice diferitelor unităţi fitocenotice, provenienţa releveelor, caracterizarea ecologică şi distribuţia în judeţ. Indicii ecologici sunt reprezentanţi prin grafice originale sugestive, clare, realizate cu acurateţe, la fel ca şi graficele pentru clasele de constanţă.
Nomenclatura şi clasificarea asociaţiilor s-au realizat în baza unor lucrări de sinteză relativ recent apărute în ţară şi străinătate, iar pentru lucrările  mai vechi a fost adusă nomenclatura la zi.
O contribuţie importantă a lucrării o constituie stabilirea schemei de sindinamică a vegetaţiei pe teritoriul judeţului Arad. Această schemă s-a realizat, în cea mai mare parte, pe baza cercetărilor proprii de teren, urmărind atât distribuţia spaţială a vegetaţiei, cât şi transformările structurale survenite în evoluţia cenozelor vegetale. În urma acestor cercetări au fost stabilite 3 serii succesionale: o hidroserie autogenă, secundar antropogenă; o xeroserie autogenă, parţial alogenă; o serie antropogenă, bine reprezentată pe culmi şi versanţi deluroşi.
Fiecare serie este caracterizată ecologic şi fitocenotic într-o  manieră care atestă experienţa multilaterală şi capacitatea de analiză şi sinteză a autorului.
Ocrotirea naturii
Într-un capitol separat este tratată problema ocrotirii naturii şi conservarea florei şi vegetaţiei din judeţ. Lucrarea analizează un număr de 24 de situri rezervate pentru protecţia florei, vegetaţiei şi peisajului, care cuprind parcuri naturale, parcuri dendrologice, rezervaţii floristice, rezervaţii forestiere şi rezervaţii mixte toate prezentate prin tot ce au mai  important şi care le justifică motivaţia înfiinţării şi conservării pentru viitor. Cititorul interesat poate găsi aici date importante despre localizarea acestor rezervaţii, importanţa, administrarea şi reglementările impuse celor care au în custodie aceste situri.
261 de titluri
Bibliografia, cu cele 261 de titluri, este bogată, majoritatea lucrărilor având legătură strânsă cu zona studiată. Ea constituie şi un mijloc de informare util pentru cei interesaţi de detalii privind covorul vegetal al judeţului.
Apreciez că prezenta monografie este foarte bine venită, rezolvă o  problemă regională cu privire la resursele vegetale şi poate fi un model pentru lucrări de sinteză şi pentru alte  judeţe din România.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean - distins profesor universitar
Autorul acestei remarcabile monografii, publicată în prestigioasa editură a Academiei Române, este un distins profesor universitar şi un recunoscut om de ştiinţă, cu o bogată operă botanică, cu contribuţii deosebite în studiul şi declararea unor rezervaţii ştiinţifice. În acelaşi timp, domnul prof. univ. dr. Aurel Ardelean este un mare sprijinitor al societăţilor şi revistelor din domeniul ştiinţelor naturale, o prezenţă activă şi deosebit de benefică la reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale de profil, un neîntrecut organizator al învăţământului universitar românesc; graţie domniei sale, alături de numeroasele opere proprii, publicate de unul singur sau în colaborare, numeroase  lucrări din domeniul biologiei vegetale şi nu numai, au văzut lumina tiparului, îmbogăţind astfel patrimoniul biologiei româneşti.
Numărându-mă printre cei doi referenţi ştiinţifici, am citit cu deosebită atenţie textul cărţii la care m-am referit, iar astăzi – cu aleasă satisfacţie – felicit pe domnul prof.univ.dr. Aurel Ardelean pentru întreaga operă înfăptuită, pentru această frumoasă şi utilă carte, deopotrivă pentru specialişti botanici, farmacişti, agronomi, silvicultori, profesori din învăţământul preuniversitar şi studenţi.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Prof.univ.dr. Constantin Toma ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro