Politic

?Al doilea pas, suspendarea lui Traian Basescu?

04.04.2007 ⋅ 0 comentarii

Interviu în exclusivitate cu senatorul Mircea Geoană, preşedintele PSD

- De ce avem nevoie de un nou guvern?
- Criza politică în care ne zbatem de trei luni a instalat haosul, a blocat instituţiile, descurajează investiţiile, scade nivelul de trai şi ne strică onorabilitatea şi respectabilitatea ca ţară. După decesul Alianţei, încheierea mandatului la guvernare al Alianţei D.A. este o urmare firească şi totodată o veste foarte bună pentru toţi românii păcăliţi de această Alianţă mincinoasă. În orice caz, guvernul restructurat este un prim pas al ieşirii din criză.
- Un prim pas? Care ar fi al doilea?
- Vă propun o analiză raţională a situaţiei politice şi a perspectivelor ei. Criza are două cauze: guvernarea Alianţei D.A. în care, în loc să muncească, PNL şi PD s-au certat tot timpul şi mai ales Traian Băsescu, cel care, în loc să vegheze la stabilitatea politică, a stimulat permanent PD să facă scandal şi a forţat crearea unui guvern paralel la Palatul Victoria, format din miniştrii democraţi, pe care l-a condus direct. Prin urmare, al doilea pas, şi cel mai important pentru rezolvarea crizei, este suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte al României.
- A intrat PSD la guvernare?
- În nici un caz. PSD este în opoziţie şi va rămâne în opoziţie până la alegerile parlamentare. Dar, PSD a optat pentru o soluţie raţională, tranzitorie, pentru un guvern minoritar provizoriu cu mandat aflat sub controlul strict al Parlamentului, care să elimine una din cauzele crizei politice şi anume certurile interminabile dintre PD şi PNL. PSD nu intră la guvernare, ci doreşte o soluţie pentru ieşirea din criză, prin eliminarea Alianţei D.A. de la guvernare şi suspendarea lui Traian Băsescu.
- Şi ce veţi face cu proiectele propuse de viitorul guvern. Ele vor avea nevoie să fie votate. Cum PD nu va vota pentru ele, soluţia s-ar putea să fie voturile PSD?
- Călin Popescu Tăriceanu a spus că va continua în linii mari programul de guvernare al Alianţei. Din acest punct de vedere, PSD nu va condiţiona viitorul guvern minoritar. Proiectele noastre sociale le vom trece singuri prin Parlament sau le vom pune în practică după ce vom reveni la putere, într-o guvernare social-democrată 100%. Dar, în condiţiile în care dl. Tăriceanu spune că va continua programul Alianţei D.A., aştept cu nerăbdare ziua în care PD, care se laudă peste tot că este continuatorul acestei soluţii mincinoase, va vota împotriva unui proiect guvernamental inspirat din programul fostei Alianţe. În acel moment, vom vedea unde este minciuna politică.
- Totuşi, cum va vota PSD proiectele guvernului?
 - PSD va vota împotriva oricărui proiect care nu este în interesul naţional şi în acord cu valorile noastre. Iar dacă proiectele guvernului nu vor trece de Parlament, aceasta este problema guvernului minoritar, nu a PSD. Nu le rămâne decât să vină cu proiecte utile ţării care să fie votate în forul legislativ suprem. 
- A cenzurat PSD componenţa guvernului restructurat?
- Noi nu acordăm un cec în alb nimănui. E adevărat că scopul acestui guvern este unul singur şi anume ieşirea parţială din criză, dar asta nu înseamnă că orice ministru poate să se ascundă în spatele necesităţii de încheiere a crizei. De exemplu, nu sunt de acord ca portofoliile importante pentru ţară, precum Ministerul Dezvoltarii, care va deţine cheia modernizării României în următorii ani, să fie atribuit UDMR. Nu este nici înţeleaptă şi nici utilă pentru ţară o asemenea perspectivă.
- PSD va trebui, în perioada următoare, să explice foarte clar atitudinea sa faţă de guvernul minoritar.
- PSD nu va trebui să explice nimic, pentru că oamenii s-au săturat de acest haos politic şi aşteaptă o voce raţională care să ofere o soluţie de ieşire din criză. În schimb, PSD se va concentra începând de astăzi pe procedura de suspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. Opţiunea pentru un guvern minoritar nu poate fi separată de finalizarea procesului de demitere a lui Traian Băsescu. Cu el la Cotroceni, soluţia la criza politică nu este completă pentru că poate reizbucni în orice moment. 
- Dar electoratul PSD ar putea avea o problemă privind sprijinul pentru un guvern minoritar PNL – UDMR?
- Nu va avea această problemă pentru că electoratul PSD, la fel ca marea majoritate a populaţiei României, este cu capul pe umeri, respinge extremismele, poziţiile talibane şi optează pentru soluţiile raţionale care rezolvă probleme grave ale ţării, chiar dacă uneori intră în conflict cu orientarea politică. În plus, le vom spune oamenilor că am avut de ales între două rele, între eliminarea definitivă a ramăşiţelor Alianţei D.A. de la guvernare şi demiterea lui Traian Băsescu, şi că am ales să ne concentrăm mai întâi asupra răului cel mare, asupra capului tuturor răutăţilor – Traian Băsescu. Dar premierul Tăriceanu trebuie să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru modul în care toţi miniştrii din Guvernul său, şi în primul rând reprezentanţii UDMR, vor înţelege să respecte prevederile Constituţiei referitoare la exercitarea suveranităţii naţionale şi vor înţelege să promoveze interesele naţionale ale României. În cazul în care vom constata cea mai mică încălcare a acestor principii din partea oricărui ministru, vom depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro