Informatii

In sedinta de consiliu de ieri - Show politic pe tema reglementarii situatiei Strandului Neptun

21.04.2007 ⋅ 0 comentarii

Cele trei proiecte referitoare la Ştrandul Neptun, scoase la vot în şedinţa de consiliu local de ieri, au generat dispute aprinse între aleşii municipiului. Unii consilieri au încercat să îşi facă „puţină” campanie electorală, executivul   s-a luat la harţă, iar comercianţii de la locul de agrement, prezenţi în sală priveau „mesmerizaţi” circul în toată regula care, până la urmă, s-a finalizat cu votarea celor trei proiecte, însă cu mai multe amendamente. Şi asta bineînţeles după ce reprezentantul acestora, Leontin Aslău, a luat cuvântul. Dar să începem cu începutul…
Legal sau nu?!
Primul dintre cele trei proiecte care au fost supuse la vot a fost cel referitor la aprobarea studiului de fundamentare pentru înfiinţarea serviciului Public de administrare a locului de agrement. Nici nu a fost anunţat bine proiectul că discuţiile au şi început să apară, pe motiv că aleşii locali nu erau convinşi cu câte voturi se poate adopta acest proiect, după ultimele modificări aduse legii 215, privind regulamentul consiliului local. Primul care a luat cuvântul a fost consilierul Corneliu Pădurean spunând că, fiind vorba de o hotărâre referitoare la patrimoniu, se adoptă numai dacă este votată de două treimi dintre consilieri. Tot pe această temă au mai luat cuvântul şi consilierii Rodica Borza, Edeleni Coloman şi Valentin Neamţ, fiind de aceeaşi părere cu colegul lor Corneliu Pădurean. „Domnul primar ne induce în eroare. Noi aici nu avem un studiu de fezabilitate, avem un studiu de fundamentare care propune metode cu privire la administrarea patrimoniului. Astfel că, dacă vrem să procedăm corect şi legal proiectul trebuie adoptat doar cu două treimi din voturi pentru. Dacă nu, această hotărâre va fi încă una dintre cele nelegale pe care le-am luat de-a lungul timpului”, a spus Rodica Borza.
Edilul şef a precizat că pe el îl interesează doar să se voteze proiectul ca ştrandul să poată funcţiona de la 1 mai: „Noi trebuie să administrăm ştrandul. Dacă noi nu înfiinţăm acest serviciu astăzi, cine nu votează să-şi asume ce se va întâmpla în continuare în zona respectivă.
Punctul de vedere juridic este mai puţin important. Important este doar să se rezolve problema ştrandului.”
Mijloacele fixe de la ştrand încă nepreluate
După runda de discuţii, în privinţa legalităţii votului, i s-a cerut părerea Doinei Paul – secretarul Primăriei – care, după ce a spus că legea nu este clară în ceea ce priveşte numărul de voturi necesare, şi că proiectul s-ar putea adopta şi cu „jumătate plus unu” voturi, mai precis 11 din 20 de consilieri prezenţi în sală, când i s-a cerut să-şi asume răspunderea, a schimbat placa: „Legea nu este clară, dar dacă este să îmi asum răspunderea atunci mi-o asum ca proiectul să fie aprobat doar cu două treimi din voturi (16 consilieri din 20 prezenţi în sală n.n.)”.
Tot referitor la acest proiect, Corneliu Pădurean a mai adresat o întrebare executivului: „Am votat într-o şedinţă anterioară preluarea mijloacelor fixe de la ştrand. Au fost preluate? Dacă nu, atunci în proiectul de hotărâre să se precizeze ca acestea să fie folosite de către primărie în baza unui contract.”
La această întrebare a răspuns directorul tehnic, Răzvan Popa, precizând că nu s-a făcut preluarea acestora din cauza Gospodăririi Comunale Arad, care nu a mandatat persoane care să se ocupe de această acţiune. În acest sens, viceprimarul Tiberiu Dekany a propus ca, în cazul în care mijloacele fixe nu vor fi preluate să se încheie un contract cu societatea, până la preluarea lor, prin care acestea să se poată folosi.
În cele din urmă, după toate discuţiile contradictorii, proiectul a fost adoptat cu un minim de 16 voturi.
Amendamentul referitor la mijloacele fixe a fost supus la vot şi adoptat în cadrul celui de-al doilea proiect privind înfiinţarea Serviciului de administrare a ştrandului şi aprobarea formei de gestiune a acestuia. Astfel a rămas ca Primăria să încheie un contract de comodat cu Gospodărirea Comunală Arad pentru preluarea acelor bunuri.
Preţuri ca anul trecut
Cea mai mare zarvă s-a făcut când a venit rândul supunerii la vot a celui de-al treilea proiect referitor la aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Public Administrare Ştrand Neptun, caietului de sarcini, regulamentului de funcţionare şi metodologiei de calcul a tarifului de acces în ştrand şi a valorii acestuia.
După ce mai mulţi consilieri, de toate culorile politice, au venit cu diferite amendamente referitoare la preţurile de acces şi nici unul dintre acestea nu au fost adoptate, viceprimarul Dekanzy a propus luarea unei pauze de 15 minute, timp în care consilierii să treacă în altă sală la consultări. Asta nu s-a întâmplat înainte de a lua cuvântul reprezentantul comercianţilor de la Ştrandul Neptun – Leontin Aslău, care le-a cerut consilierilor, în spiritul legii, întrare liberă la ştrand.
După runda de negocieri care a avut loc într-o altă sală a Palatului Administrativ, timp în care primarul nu a părăsit sala de şedinţe, consilierii s-au întors la locurile lor. Cu toate că în consultativa care a durat peste 20 de minute consilierii PD şi PNL s-au înţeles un lucru, în momentul în care au intrat în sală unii dintre aceştia au dat-o la întors, propunând cu totul altceva decât ceea ce s-a discutat, după ce li s-a dat de înţeles că ar fi bine să voteze preţurile şi programul de anul trecut.
„Primarul nu este de acord cu ceea ce s-au pus de acord consilierii PD şi PNL”, a spus viceprimarul Tiberiu Dekany, timp în care edilul şef îi ruga pe consilieri să voteze proiectul aşa cum este, iar peste două luni, în urma unor studii eventual să se facă un alt proiect cu preţurile.
Până la urmă şi consilierii PD şi consilierii PNL au votat proiectul iniţiat de viceprimarul Tiberiu Dekany şi asumat de consilierul PNL – Ovidiu Moşneag. Adică preţurile să rămână la fel ca anul trecut, doar că intrarea la ştrand să se încaseze doar până la orele 22, iar după aceea să fie liberă. În speţă preţurile adoptate au rămas următoarele: 2,5 lei intrarea la preţ întreg şi 1,5 lei la preţ redus, iar abonamentele – 80 de lei la preţ întreg şi 30 de lei la preţ redus. Şi abonamentele la cabine au rămas tot 30 de lei.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: N. Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro