Informatii

Piata Fortuna ? mai degraba un balci de prost gust

17.05.2007 ⋅ 0 comentarii

Alături de cea din zona Catedralei, respectiv  „Mihai Viteazul”, Piaţa Fortuna este una dintre cele mai aglomerate zone. Într-un spaţiu extrem de restrâns, în care încă de la primele ore ale dimineţii cumpărători şi vânzători se calcă în picioare, găseşti tot ce vrei. De la legume, fructe şi flori, la îmbrăcăminte, încălţăminte sport şi „de gală”, bibelouri, obiecte artizanele, pulpe şi salam  de la unguri, găseşti de toate. Vânzătorii stau ca sardelele în spatele meselor încărcate cu tot soiul de legume  şi fructe de sezon, cu brânzeturi, pâine… La doar un pas, pirande cu rochii înflorate stau cu haine şi cu pantofi second-hand oferind trecătorilor „cele mai de marcă haine şi la cele mai bune preţuri”.
Printre hainele, ţigările netimbrate şi înjurăturile ţigăncilor rostite printre două coji de seminţe scuipate printre dinţi, indignate dacă cei care le privesc marfa nu o şi cumpără, în parcarea din faţa pieţei şi-au făcut loc şi câţiva cultivatori de căpşuni. Deşi e sezonul lor, oamenii nu se prea înghesuie să cumpere. „ E încă preţul mare. 7 lei kilogramul – e mult pentru omul de rând. Majoritatea cumpără câte jumătate de kilogram sau poate chiar mai puţin. O să mai scadă preţul, însă sperăm că nu prea mult, că după cât investim în cultură, când tragem linie nu rămânem cu mare lucru. Iar pe de altă parte, dacă nu scădem preţul, nu vindem, iar marfa fiind perisabilă… Ne învârtim într-un cerc vicios din care nu putem scăpa. Nu numai la fructe, ci în general la toate produsele agricole lipseşte o piaţa sigură de desfacere. Aşa, mergem la risc… Ce să facem?”, susţine Marius Tolan.
În rest …mizerie. O imagine atât de încărcată care te duce gândul mai degrabă la un târg organizat în vreun sat decât o piaţă într-o zonă bună a Aradului. Imaginea e cu atât mai frapantă cu cât la intrarea în piaţă există un panou imens pe care scrie cu litere imense: „Ordine în oraş! În 2007 Fortuna are o altă faţă…” şi sunt înşirate o serie de obiective privind modernizarea zonei. Am ajuns în anul 2007, însă din păcate, Fortuna are aceeaşi faţă, cu  resturile de ambalaje de alimente aruncate la întâmplare, cu tot soiul de produse de proasta calitate, cu ţiganii care împânzesc zona şi de care trebuie să îţi păzeşti buzunarele clipă de clipă, cu parcarea aceea neamenajată… În condiţiile în care preţurile apartamentelor a crescut atât de mult în zona respectivă, parcă ar fi nevoie de un standard mai înalt în ceea ce priveşte chiar şi aspectul pieţei…

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M.M ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro