Informatii

Unde si cum votam?

18.05.2007 ⋅ 0 comentarii

n Secţiile de votare se vor deschide sâmbătă la ora 8,00 şi se vor închide la ora 20,00. n Cetăţenii care se prezintă la vot trebuie să se legitimeze cu unul dintre următoarele acte: buletin de identitate, carte de identitate sau carte de identitate provizorie. n Cetăţenii care au domiciliul în România nu pot vota cu paşaport sau carte de alegător.
Biroul Electoral Central (BEC) a luat o hotărâre prin care limitează votul multiplu la referendumul din 19 mai. Inovaţia pe care au adus-o reprezentanţii BEC cu doar câteva zile înainte de referendum este că  fiecare cetăţean care va vota în afara localităţii de domiciliu va semna o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă că nu a mai votat şi în altă parte.
La presiunea unor asociaţii nonguvernamentale, Biroul Electoral Central a adoptat o hotărâre prin care limitează votul multiplu prin impunerea unei declaraţii pe propria răspundere pentru toţi alegătorii aflaţi la 19 mai în alte localităţi decât cele de domiciliu.
Astfel, cetăţenii care vor să voteze la referendum în altă localitate, vor fi înscrişi pe listele suplimentare ale secţiei de votare, dar numai după ce vor completa o declaraţie din care să reiasă că nu şi-au mai exercitat dreptul la vot. Mai departe, declaraţia va fi anexată listei electorale suplimentare şi trimisă spre verificare, odată cu centralizarea voturilor. Cei care vor fi descoperiţi că au votat de mai multe ori riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
Hotărâre, valabilă
şi pentru turişti
Hotărârea BEC se aplică şi pentru romanii aflaţi în ziua referendumului într-o ţară a Uniunii Europene. Astfel, turiştii pot vota la centrele de vot deschise în ţara în care se află pe baza unui act de identitate (carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin, paşaport simplu, diplomatic, de serviciu sau consular) şi după ce completează o declaraţie pe propria răspundere.
Posibile fraudări
Asociaţia Pro Democraţia a identificat posibilele metode de fraudare a votului la referendum, pe baza celor folosite la scrutinurile anterioare, şi a solicitat autorităţilor să fie mai vigilente. Frauda cel mai des întâlnită este turismul electoral, numită şi „metoda autobuzul” ceea ce înseamnă că un cetăţean votează de mai multe ori, în mai multe secţii, pe listele suplimentare.
Judecător Eugenia Iovănaş, preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 2 Arad, ne-a declarat: „Secţiile de votare se deschid la orele 8,00 şi se închid la orele 20,00. acest lucru înseamnă că votanţii care se află în incinta secţiilor de votare la orele 20,00 au dreptul să voteze. Pentru cei care nu sunt în secţiile de votare şi aşteaptă afară, scrutinul electoral s-a închis. Cei care sunt în tranzit, adică nu au domiciliul în localitatea unde vor să voteze, pot să voteze la orice secţie de votare, dar vor fi înscrişi pe o listă suplimentară pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere că nu a mai votat la o altă secţie de votare, pe care o va înmâna personal preşedintele biroului electoral, care va fi completată de către votant. e
Votul
Fiecare secţie de votare urmează să afişeze un buletin de vot pentru ca cetăţenii să cunoască conţinutul acestuia. Pot vota cu paşaportul numai cetăţenii români aflaţi sau domiciliaţi în străinătate”.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: Daniel Albu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro