Informatii

?Daruieste din inima? ? la cea de-a sasea editie

23.05.2007 ⋅ 0 comentarii

Cererile crescânde de sânge înregistrate la nivel naţional în raport cu donaţiile efectuate de către populaţie au condus la organizarea a tot felul de campanii de stimulare a interesului cetăţenilor pentru astfel de gesturi. O asemenea iniţiativă aparţine şi Asociaţiei React, LaborMed în parteneriat cu  organizaţia studenţilor medicinişti care susţin la Arad până în 1 iunie a.c. o campanie de donare de sânge, desfăşurată sub motto-ul  „Dăruieşte din inimă”.
Anul acesta, demersul, aflat la cea de-a şasea ediţie, reuneşte studenţi, jurnalişti şi  angajaţi ai companiilor româneşti şi multinaţionale din Arad, Bucureşti, Bacău, Cluj, Craiova, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Reşiţa şi Piteşti animaţi de dorinţa de a ajuta la salvarea unor vieţi prin sângele lor.
„Problema lipsei de sânge este acută şi persistentă în sistemul sanitar românesc. De aceea, principalul obiectiv al campaniei „Dăruieşte din inimă”  constă în  fidelizarea  donatorilor, mai ales a tinerilor. Trebuie, în primul rând, să înţelegem cu toţii  importanţa majoră pe care o are  donarea de sânge, deseori viaţa unui om atârnând de posibilitatea  efectuării unei transfuzii de sânge. Acel om poate fi oricare dintre noi, de aceea susţinem că responsabilizarea  civică este primul pas  spre rezolvarea acestei probleme”, afirmă Anca Ştefan, preşedintă a asociaţiei React.
Donatorii înregistraţi în această campanie vor beneficia de un set de analize gratuite şi de bonuri valorice a câte 50 de lei, precum şi de napolitane şi băuturi răcoritoare. Pot fi donatori  persoane cu vârste cuprinse între  18 şi 62 de ani, cu o greutate minimă de 58kg la fete, respectiv 60kg la băieţi, cu tensiunea diastolică mică: TA mai mică de 100/60 mmHG, respectiv tensiunea sistolică (mare): TA mai mare de 80/130mmHG. O altă condiţie este aceea ca donatorul să nu fi avut sau să nu aibă boli precum: hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, de tiroidă, miopie-4 dioptrii, anemie, gripă. De asemenea acesta trebuie să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii  chirurgicale sau stomatologice, femeile să nu fie  însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală şi să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin  24 de ore înainte donării.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M.M ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro