Informatii

Expozitie bulgara la muzeul de arta

24.05.2007 ⋅ 0 comentarii

Aseară, Muzeul de artă  din Arad a fost gazda vernisajului expoziţiei  etnografice Meşteşugul ţesutului şi cusutului la bulgarii din Banat. Expoziţia poate fi admirată până în data de 23 iunie, organizată fiind de complexul muzeal Arad în colaborare cu muzeul satului bănăţean din Timişoara.
„La fel ca şi celelalte etnii din Banat, bulgarii şi-au avut propria cultură tradiţională, pe care au păstrat-o şi au transmis-o de la o generaţie la alta, pe durată lungă. Din rândul ocupaţiilor  casnice tradiţionale au făcut parte şi ţesutul  şi alesul în război, împletitul, cusutul şi brodatul, care în mâinile bulgăriţelor  s-au transformat într-o adevărată artă”, afirmă Adelina Stoenescu, reprezentant al Complexului Muzeal Arad.
Expoziţia prezintă, într-un interior tradiţional bulgăresc, unelte, covoare din lână viu colorate, diferite tipuri de textile utilizate  în gospodărie şi costume şi podoabe din Vinga, Dudeştii Vechi şi Breşteva – adică obiecte care îi definesc  pe bulgarii din Banat ca identitate etnică şi culturală. 

Sursa: Informatia Aradului

Autor: M.M ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro