Politic

Autostrada ? in lucru; se incearca reducerea termenelor de finalizare

25.05.2007 ⋅ 0 comentarii

Drum expres Arad-Oradea

Prezent la Arad, Ministrul Transporturilor Ludovic Orban a susţinut o conferinţă de presă la sediul PNL Arad. Acesta a făcut o serie de declaraţii referitoare la autostradă şi alte lucrări de infrastructură, dar şi la actuala situaţie politică.
„Pentru noi, prioritatea numărul 1 o reprezintă finalizarea reţelei de autostrăzi până în anul 2013“ a declarat Orban. Acesta a mai adăugat că în acest sens în prezent se lucrează la revizuirea studiilor de fezabilitate în sensul reducerii termenelor prevăzute pentru diferitele etape pe care le implică aceste lucrări.
„Sunt stupefiat de termenele foarte lungi pe care le-am găsit atât pentru derularea procedurilor de licitaţie, a proiectelor necesare şi a execuţiei. Sunt termene care să permită o serie de mişcări, dar care din punctul meu de vedere sunt inacceptabile“, a explicat Orban.
Cât priveşte tronsoanele de autostradă care ne privesc direct, respectiv Nădlac-Arad şi Arad-Timişoara, ministrul transporturilor a declarat că termenele prevăzute pentru acestea sunt 2009-2012, respectiv 2007-2011, termene care se încearcă însă a fi reduse. În acest context, ministrul nu a exclus posibilitatea ca proiectul existent să sufere modificări, bineînţeles cu consultarea autorităţilor locale.
Un alt subiect abordat l-a constituit realizarea unui drum expres pe ruta Arad-Oradea, drum care urmează să fie finalizat la data de 1 martie 2009, conform declaraţiilor lui Ludovic Orban. „ Această rută este una extrem de solicitată şi circulată, ceea ce ne-a determinat să luăm decizia de a-l transforma într-un drum expres. Vă pot spune că deja lucrăm la licitaţia pentru cei care vor oferi consultanţa pentru acest proiect“, a mai adăugat ministrul.
Ludovic Orban a mai ţinut să explice decizia luată în privinţa lucrărilor de pe DN 7, subiect care a stârnit numeroase atacuri în presa locală a ultimelor zile. „Am decis amânarea procedurilor de licitaţie deoarece termenul prevăzut pentru finalizarea lucrărilor, adică 2015 era mult prea mare. Acest termen avea în vedere lipsa de finanţare pentru acest proiect şi atunci am decis să mergem pe varianta sistemului de creditare furnizor, care va permite finalizarea mult mai rapidă a lucrărilor. Mai exact este vorba despre o finanţare care va fi făcută de cel care va efectua lucrările, urmând ca banii să îi fie returnaţi în timp de către guvern“, a explicat Orban.
Vicepreşedintele PNL a remarcat şi componenta politică a vizitei sale care include o întrevedere cu membrii birourilor politice ale PNL Arad. Întrebat dacă a fost afectat cumva de decizia Delegaţiei Permanente de a rămâne la guvernare, în ciuda propunerii sale de trecere în opoziţie, Orban a precizat că respectă decizia acestui for, la fel ca orice alt membru de partid.
Cât priveşte o eventuală retragere a sprijinului PSD pentru actualul guvern, vicepreşedintele PNL a declarat: „ acest sprijin nu este instituţionalizat şi vine din dorinţa lor de a evita o criză guvernamentală“.
În plus, Orban a mai precizat că în prezent există o serie de legi care ajung în Parlament şi care sunt votate chiar şi de democraţi deoarece unele dintre ele sunt iniţiate de guvern în perioada în care şi PD avea miniştrii, unele dintre ele chiar iniţiate de foştii miniştrii democraţi. „ Ce ar trebui să facă ei acum? Să nu-şi voteze propriile propuneri? Nu se poate. În plus sunt o serie de legi care fac parte din angajamentele pe care ni le-am asumat faţă de UE. Şi pe acestea le votează alături de noi şi PSD şi PD şi ceilalţi colegi parlamentari“ a mai explicat Orban.
În opinia sa, PNL trebuie în această perioadă să-şi negocieze foarte bine toate proiectele astfel încât să-şi respecte şi să-şi îndeplinească programul de guvernare.

Sursa: Informatia Aradului

Autor: C.A. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Informatia Aradului
fashiondays.ro